معرفی گروه

گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز

باغبانی مجموعه‌ای از علوم، فنون و هنر در زمینه‌های گیاهشناسی، فیزیولوژی گیاهی، خاک‌شناسی و تغذیه گیاهی، ژنتیک و اصلاح نباتات، گیاه‌پزشکی، میوه‌کاری، سبزیکاری، گلگاری، گیاهان دارویی و طراحی فضای سبز است. دوره کارشناسی شامل دو رشته به نام‌های 1- مهندسی علوم باغبانی و 2- مهندسی فضای سبز می باشد.

هدف از ایجاد این دوره ها تربیت افرادی است که بتوانند به عنوان کارشناس در زمینه‌های مختلف تولیدی، برنامه‌ریزی منطقه‌ای و مطالعاتی و همچنین به عنوان مدرس در مراکز آموزش و واحدهای تحقیقات کشاورزی و یا به عنوان مدیر و مجری واحدهای تولیدی دولتی و خصوصی بخش کشاورزی منشأ خدمات باشند. دوره کارشناسی علوم باغبانی از سال 1373 راه‌اندازی شده است. تعداد واحدهای دوره کارشناسی 143 واحد می باشد.

دوره تحصیلات تکمیلی

گروه مهندسی علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز با هدف تربیت افرادی که بتوانند از استعدادهای موجود به خوبی بهره‌برداری نموده و با رفع مشکلات، کمیت و کیفیت محصولات باغی را ارتقاء بخشیده و همچنین به منظور تربیت متخصصین جهت تدریس دروس باغبانی و برخی علوم مربوط در سطح کارشناسی در آموزشکده‌ها و دانشکده‌های کشاورزی از سال 1381 اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد نمود.

در حال حاضر دانشجویان کارشناسی ارشد در چهار گرایش فیزیولوژی و اصلاح گیاهان زینتی، فیزیولوژی و اصلاح درختان میوه، فیزیولوژی و اصلاح سبزی‌ها و فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه‌ای و نوشابه‌ای در این گروه مشغول تحصیل می باشند. دانشجویان در این دوره 32 واحد درسی را می گذرانند.

دوره دکتری علوم باغبانی بالاترین مقطع تحصیلی در این رشته است که شامل پیشرفته ترین دستاوردهای علوم و فناوری در زمینه تولید فرآورده‌های باغبانی است. تعلیم و تربیت نیروهایی که بتوانند در بالاترین سطح علمی فعالیت نمایند، در رشته مهندسی علوم باغبانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف از پذیرش دانشجو در مقطع دکتری تربیت دانش‌آموختگانی است که امور مربوط به آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی علمی در گرایش‌های مختلف این رشته را انجام دهند و به امور آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی پرداخته و یا در سازمان‌های اجرایی به امور برنامه‌ریزی مبادرت ورزند. دوره دکتری در گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی از سال 1388 با پذیرش 11 دانشجو در گرایش‌های فیزیولوژی و اصلاح درختان میوه، فیزیولوژی و اصلاح سبزی ها، فیزیولوژی و اصلاح گیاهان زینتی فعالیت خود را آغاز نمود. همچنین گروه مهندسی علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز در سال 1392 در گرایش فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه‌ای و نوشابه‌ای هم اقدام به پذیرش دانشجو نمود. تعداد واحدهای این دوره 36 واحد می باشد.

تعداد اعضای هیأت علمی گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز 10 نفر می باشد که شامل 3 استاد، یک دانشیار، 5 استادیار، یک مربی و همچنین دارای 3 مربی امور آموزشی (دانشجویان مقطع دکتری) می باشد.

آزمایشگاه‌ها و امکانات گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز:

این گروه دارای 6 آزمایشگاه به نام‌های آزمایشگاه تحصیلات تکمیلی، آزمایشگاه گیاهان زینتی، آزمایشگاه فیزیولوژی باغی، آزمایشگاه کشت بافت، آزمایشگاه باغبانی عمومی و همچنین دارای دو آتلیه طراحی شماره 1 و 2 در محل ساختمان قدیم علوم باغبانی و یک اتاق خشک کن می باشد. دیگر امکانات این گروه شامل:

-         محوطه گروه جمعاً به مساحت 14400 مترمربع

-         گلخانه تونلی (کوانست) 5 واحد جمعاً 2060 مترمربع

-         گلخانه پلاستیکی دیگر 4 واحد جمعاً 373 مترمربع

-         گلخانه شیشه‌ای یکطرفه 450 مترمربع

تولیدات گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز:

-         تولید گیاهان آپارتمانی بیش از صد نوع

-         تولید گیاهان باغچه‌ای (گلهای فصلی بهاره و پاییزه)

-         تولید انواع درختان و درختچه های زینتی

-         تولید گیاهان دائمی مورد استفاده در فضای سبز نظیر رزها، شمشادها، گیاهان پرچینی و ....

-         همکاری در طراحی فضای سبز مورد احداث در دانشکده کشاورزی و دانشگاه فردوسی

زمینه های همکاری و خدمات با بخش خصوصی و سایر نهادها و ادارات:

خدمات مشاوره‌ای در کلیه طرح‌های باغی شامل باغات میوه، سبزیکاری زیر پوشش، میوه‌های ریز، گلکاری، طراحی محیط‌های سبز شهری و برون‌شهری، تولید بذور اصلاح شده، کشت، پرورش و تولید بذر گیاهان دارویی، پرورش قارچ خوراکی و کلیه طرح‌های گلخانه‌ای، نهالستان‌ها و تولید نهال اصلاح شده درختان و درختچه‌های زینتی.