معرفی گروه

3. وضعیت اشتغال

صفحه1 از3 All Pages

< قبلی بعدی >

در آينده‌اي نه چندان دور، گياهان كنوني قادر به رفع نياز بشر نخواهند بود. در جهاني با خاك، آب و هواي آلوده، زمين‌هاي شور و در مضيقه‌ آب، فقط گياهاني خارق‌العاده خواهند توانست آرامش بيشتري به بقاي بشر بدهند. استفاده هوشمندانه از بيوتکنولوژی، توليد گياهان خارق العاده را ممکن می سازد. اگر چه مسلماً وجود چنين گياهانی شرط لازم و كافي نيست، امّا لزوم آنها نيز بر هيچ عقل سليمي پوشيده نيست. توّقف يا ناديده انگاشتن بیوتکنولوژی در ممالك ضعيف‌تر نتيجه‌اي جز عقب‌ماندگي بيشتر آنها از دنياي پيشتاز در پي نخواهد داشت. لزوم وجود بيوتکنولوژي، تحقيقات گسترده مرتبط با آن، ايجاد امکان توليد محصول براي آن و تبليغ و مصرف فرآورده‌هاي مهندسی شده، واضح و مبرهن است. با درس گرفتن از گذشته و نگاهي به آينده می‌توان فهميد که بحث بيوتكنولوژي، بحث بودن يا نبودن نيست، بلكه بحث چگونه بودن است.

بیوتکنولوژی را  کاربرد علم  مهندسی در استفاده مستقیم یا غیرمستقیم از موجودات زنده و یا اجزا و تولیدات آنها در حالت طبیعی یا تغییر یافته آن موجوداتتعریف کرده اند.بيوتكنولوژي متشكل از تكنيك‌هاي مختلفي است كه با قصدبهبود ژنتيكي موجودات مورد نظرو يا بهره‌برداري از سيستم‌هاي زنده و اجزاء آنها، براي منفعت انسان طراحي شده‌‌‌اند.در واقع بيوتكنولوژي محصول تعامل بين علم بيولوژي و تكنولوژي است.

در طي چند دهه گذشته فنوني ابداع شده‌‌‌اند كه بنظر مي‌رسد در زمينه پيشبرد تحقيقات حاضر در علوم گياهي و بهره‌برداري از دانش كسب شده در توليد محصولات جديد، مطالب زيادي براي عرضه داشته باشند. اولين زمينه از راهكارهاي جديد، مرتبط با دست‌ورزي و سپس كشت سلول‌ها، بافت‌ها، اندام‌ها و سلو‌ل‌هاي گياهي بدون پوشش (پروتوپلاست) در كشت بافت مي‌باشد. زمينه دوم، مهندسي ژنتيك يا تكنولوژي DNAي نوتركيب است، كه نقطه آغاز آن، تحقيقاتي بر روي ميکروارگانيزم‌ها بوده و پيشرفت بسيار سريعي داشته است. با مهندسي ژنتيك، دانشمندان روش‌هاي دقيق‌تري براي اصلاح حيوانات اهلي و گياهان زراعي برتر، در اختيار دارند.اين تكنولوژي امکان دست‌ورزي دقيقژن‌ها را فراهم مي‌نمايد. در سال‌هاي اخير، اين دو زمينه از تحقيقات با بيوتكنولوژي عمومي به يکديگر مرتبط گرديده و با فراهم آوردن امکان دست‌ورزي دقيق مواد ژنتيکي، از قابليت استفاده در گونه‌هاي متعددي از گياهان برخوردار مي‌باشند. بويژه تكنيك‌هاي DNAینوتركيب تا بحال در توضيح مكانيسم‌هاي اساسي گياهان در سطح مولكولي نقش بسزايی داشته است.با استفاده از اين تكنولوژي امکان جداسازي قطعه‌اي از DNA و بررسي خصوصيات آن وجود دارد و با کلون‌کردن توالي‌هاي DNA در سلول‌هاي باكتريايي، اين توالي‌ها مي‌توانند به مقادير زياد براي تجزيه و تحليل تكثير گردند.تكنولوژي DNAي نوتركيب، علاوه بر فراهم آوردن اطلاعات پايه در ارتباط با ساختار و بيان ژن، موقعيت و فرصت دست‌ورزي مواد ژنتيكي و تبادل مواد ژنتيكي در بين موجودات مختلف را فراهم مي‌آورد. تکنولوژي‌هاي جديد راهكاربهتري را براي کنترل و دست‌ورزي اهداف فراهم کرده‌‌‌اند و حصارهاي خاص گونه‌اي مانعی بر سر راه آنها محسوب نمی‌شود. اين فنون جايگزين اصلاح نباتات مرسوم نيستند، بلكه با ايجاد روش‌هاي نوين، دسترسي به اهدافي که با روش‌هاي مرسوم امکان‌پذير نيست را ممكن مي‌سازند.

دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با احساس مسئولیت در این باره، از اواسط دهه 70 شمسی به تقویت بنیه علمی و جذب و هدایت کادر علمی خود پرداخت و بعنوان اولین پیشگام، سنگ بنای تاسیس این رشته را در کشور پایه گذاری کرد. اکنون سالهاست که این دانشکده دارای گروه آموزشی فعالی تحت عنوان " گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی" است و در زمینه تحصیلات تکمیلی به تربیت نیروی انسانی مجرب و کارآمد می پردازد. این گروه در حال حاضر شامل سه عضو هیات علمی با درجه استادی، یک عضو با درجه دانشیاری و سه عضو در مرتبه استادیاری است و در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به تربیت دانش پژوهان کارآمد در رشته بیوتکنولوژی کشاورزی مشغول است. بعلاوه در مقطع کارشناسی ارشد در رشته اصلاح نباتات نیز دانشجو می پذیرد و امید می رود در برنامه توسعه خود به برپایی دوره ها و گرایش های بین رشته ای جدید و مطابق با ضرورت های فضای علمی و کسب و کار در کشور و آنچه در جهان این علم می گذرد، دست پیدا کند. در این مدت علاوه بر تربیت و فارغ التحصیلی بیش از یکصد نفر در مقطع کارشناسی ارشد، قریب به 30 نفر فارغ التحصیل در مقطع دکتری داشته است که بسیاری از آنان اکنون در دانشگاههای سراسر کشور مشغول ارائه خدمت می باشند. از جمله دستاوردهای علمی مکتوب نیز به چاپ بیش از 300 عنوان مقاله و بیش از 20 جلد کتاب در قالب تالیف ، ترجمه یا گردآوری می توان اشاره داشت.