دانشکده کشاورزی در یک نگاه

 دانشکده کشاورزی در یک نگاه

دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد درسال 1352 با هدف تأمين نيروي انساني متخصص و ماهر در رشته هاي گوناگون كشاورزي تاسيس شد. هدف كلي تأسيس چنين دانشكده اي در شرق كشور تأمين نيروي انساني در سطح كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري جهت پيشبرد فعاليت -هاي برنامه ريزي، توليد، تبديل، نگهداري و توزيع محصولات كشاورزي و مواد غذايي بوده است. فعاليت هاي آموزشي دانشكده كشاورزي مشهد از مهرماه 1353 در دو رشته كارشناسي زراعت و اصلاح نباتات و علوم و صنايع غذايي آغاز شد و در سال هاي بعد با پذيرش دانشجو در سایر رشته ها ادامه یافت. هم اکنون این دانشکده در سال تحصیلی 93-94 پذیرای 1207 دانشجو در مقطع کارشناسی، 725 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و 721 دانشجو در مقطع دکتری می باشد.

اين دانشكده از بدو تاسيس تا كنون حدود 40000 دانش آموخته در مقاطع مختلف تحصيلي و در رشته هاي گوناگون داشته است. نتايج حاصله از فعاليت هاي تحقيقاتي اعضاي هيأت علمي اين دانشكده در سال هاي گذشته آثار مفيد و ارزنده اي در برنامه ريزي هاي كشاورزي در نهادهاي اجرايي و همچنين افزايش محصولات كشاورزي داشته است. اعضاي هيأت علمي اين دانشكده با نهادها و سازمان هاي اجرايي بسياري مانند: وزارت جهاد كشاورزي، وزارت نيرو، سازمان جنگل ها و مراتع، اداره كل صنايع و استاندارد و... همكاري داشته و طرح هاي مشترك آموزشي، تحقيقاتي و مشاوره اي در زمينه هاي مختلف را به اجرا درآورده اند. همچنين در برگزاري سمينارها و كنگره هاي علمي اين دانشكده بسيار فعال بوده است.

دانشکده 4 1

گروههای آموزشی

  • اقتصاد کشاورزی: اقتصاد كشاورزي به مجموعه اي از علوم و روش ها اطلاق مي شود كه عوامل اقتصادي مؤثر در امر كشاورزي، روابط اقتصادي في مابين عوامل توليد كشاورزي و كاربرد اصول اقتصادي را در توليد و توسعه كشاورزي، مورد بحث و بررسي قرار مي دهدبا توجه به محدوديت و كميابي منابع توليد در كشاورزي (زمين، آب، نيروي كار، سرمايه و ساير نهاده ها) براي استفاده بهتر از منابع توليد و رعايت معيارهاي اقتصادي در توليد محصولات كشاورزي لازم است متخصصيني تربيت شوند كه با توجه به دانش و تجربيات خود در علوم كشاورزي و اصول علوم اقتصاد بتوانند در زمينه هاي «برنامه ريزي كشاورزي»، «اقتصاد توليد كشاورزي» و «تحليل و ارزشيابي برنامه هاي توسعه كشاورزي» در سطوح مختلف (ملي، منطقه اي و بين المللي) فعاليت كنند. دانش و مهارت هاي لازم برای آموزش و تربيت چنين متخصصيني از جمله اهداف تأسيس رشته و گروه اقتصاد كشاورزي مي باشد
  • گروه اقتصاد كشاورزي در سال 1373 تشكيل گرديد. گروه اقتصاد كشاورزي در حال حاضر داراي 10 عضو هيأت علمي مي باشد كه 4 گرايش توسعه و سياست كشاورزي (3 نفر)، توليد و مديريت كشاورزي (4 نفر)، تجارت و اقتصادسنجي (يك نفر)، اقتصاد منابع طبیعی (یک نفر) و ترويج و آموزش كشاورزي (يك نفر) تخصص دارند.
  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 4 نفر استاد، 2 نفر دانشیار و 4 نفر استادیار می باشد .

     

  • گروه بیوتکنولوژی وبه­ نژادی گیاهی
  • بيوتكنولوژي متشكل از تكنيك‌هاي مختلفي است كه با قصدبهبود ژنتيكي موجودات مورد نظرو يا بهره‌برداري از سيستم‌هاي زنده و اجزاء آنها، براي منفعت انسان طراحي شده‌‌‌اند.در واقع بيوتكنولوژي محصول تعامل بين علم بيولوژي و تكنولوژي است. این گروه در حال حاضر در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به تربیت دانش پژوهان کارآمد در رشته بیوتکنولوژی کشاورزی مشغول است. بعلاوه در مقطع کارشناسی ارشد در رشته اصلاح نباتات نیز دانشجو می پذیرد .
  • فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی کشاورزی می توانند در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و یا در مرکز ملی تحقیقات مهندسی ژنتیک و مؤسسات تحقیقاتی دیگر به امر پژوهش مشغول شوند به برنامه ریزی و هدایت امور اجرایی در زمینه بیوتکنولوژی کشاورزی و یا به تدریس دروس مربوط به بیوتکنولوژی و علوم وابسته در آموزشکده ها و دانشکده های کشاورزی و یا به جمع آوری، شناسایی، حفظ و نگهداری میكروارگانیسم‌های مرتبط با بخش كشاورزی در بانك سلولی بپردازند برای اجرای پروژه‌ها‌ و طرح‌های تحقیقاتی حول محور تولید فراورده های بیولوژیك مورد استفاده در بخش كشاورزی و صنایع وابسته به آن از جمله سموم بیولوژیك، كودهای بیولوژیك و فراورده های با ارزش مورد استفاده در صنعت غذا، مشغول به کار شوند.
  • این گروه مجهز به آزمایشگاههای : 1- کشت بافت 2- ژنتیک 3-مهندسی ژنتیک 4- ژنومیکس و متابولیت های گیاهی می باشد.
  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 3 نفر استاد، 3 نفر دانشیار و 2 نفر استادیار می باشد .

مرکز تحقیقات قارچ خوراکی

همچنین مرکز تحقیقات قارچهای خوراکی در سال 1382 در مساحتی حدود 220 متر مربع تاسیس شده است و مجهز به آزمایشگاه، اتاق پاستوریزاسیون، تاسیسات دیگ بخار و اتوکلاو، اتاق 25 درجه و 4 اتاق کشت قارچ می باشد.

در این مرکز همه امکانات لازم برای پرورش و اصلاح قارچ وجود دارد. دانشجویان تحصیلات تکمیلی پایان نامه های مرتبط با قارچهای خوراکی را در این مرکز انجام می دهند.

d.k 92

 

  • گروه مکانیک بیوسیستم
  • گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم در سال 1373 و با نام گروه مهندسی ماشین‌های کشاوزری به‌منظور تامین نیروی متخصص در زمینه طراحی، ساخت و کاربرد ماشین‌ها و تجهیزات مورد نیاز کشاوزری مناطق شرقی کشور راه‌اندازی گردید. در حال حاضر گروه متشکل از 10 عضو هیات علمی است که البته از وجود 3 استاد بازنشسته هم بهره‌ می‌برد. به‌دنبال بازنگری رشته‌های کشاورزی در سال 1392، این رشته به مهندسی مکانیک بیوسیستم تغییر نام داد.
  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 1 نفر استاد، 3 نفر دانشیار و 6 نفر استادیار می باشد .
  • هم‌اکنون گروه آموزشی مهندسی مکانیک بیوسیستم در دو حیطه علمی مرتبط با هم یعنی "مکانیک بیوسیستم" و "مکانیزاسیون کشاورزی" به فعالیت‌های علمی و پژوهشی خود ادامه می‌دهد و در هر دو رشته تا مقطع دکتری پذیرش دانشجو دارد.
  • آزمایشگاهها و کارگاههای گروه به شرح زیر می باشد: کارگاه ماشین ابزار، کارگاه جوشکاری و ورق کاری، کارگاه ماشین های کشاورزی، آزمایشگاه آزمون و ارزیابی ماشین های کشاورزی، آزمایشگاه آزمون بافت مواد کشاورزی و غذایی، آزمایشگاه بیوگاز، پردازش تصویر و بینایی ماشین، آزمایشگاه بیوسوخت ها، آزمایشگاه موتور و تبدیل انرژی، آزمایشگاه برق و الکترونیک

      P1010404

     

  • گروه علوم خاک

دوره كارشناسي رشته خاك‌شناسي از سال 1373 در گروه علوم خاک با پذیرش 25 دانشجو در مقطع کارشناسی، فعالیت خود را به صورت تخصصی آغاز نمودو از سال 1379 در مقطع کارشناسی ارشد و سال 1388 نیز در مقطع دکترای تخصصی اقدام به پذیرش دانشجو نمود.

با توجه به پتانسیل ها و توانمندی های موجود در گروه علوم خاک دانشگاه فردوسی مشهد انتظار می رود دانشجویان مقطع کارشناسی کارآیی و مهارت های لازم در زمینه، شناسایی مراحل پیدایش، تشکیل، تکامل و تحول خاک ها، شناسایی و رده بندی انواع خاک های قابل استفاده در کشاورزی و تهیه نقشه آن ها، شناسایی عوامل فیزیکی، شیمیایی و بيولوژيكي موثر بر رشد و نمو گیاهان، شناسایی رفتار فیزیکی، شیمیایی و بيولوژيكي خاك ها، شناسایی و مدیریت حاصلخیزی خاك و تغذيه گیاهان، شناسایی و مدیریت آلاینده های زیست محیطی در منابع خاك و آب و در نهایت شناسایی عوامل موثر در فرسایش خاک و مدیریت و حفاظت خاک را پس از فراغت از تحصیل کسب کنند.. در مقطع کاشناسی ارشد و دکتری، دانشجویان با کسب مهارت لازم می توانند مدیریت طرح های پژوهشی مرتبط با علوم خاک و محیط زیست را بر عهده گیرند.

این گروه مجهز به آزمایشگاههای آموزشی و پژوهشی شیمی و حاصلخیزی خاک، بیولوژی خاک ، خاکشناسی عمومی و فیزیک خاک می باشد.

  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 1 نفر استاد، 4 نفر دانشیار و 2 نفر استادیار می باشد .

      IMG 5769

  • گروه زراعت و اصلاح نباتات

گروه زراعت دانشکده کشاورزی در طی نزدیک به چهار دهه از فعالیت های علمی خود در ابعاد کارکردی و بسیاری از جنبه های علمی- پژوهشی در علوم زراعی ایران نقشی سازنده و پیشرو به عهده داشته است این گروه در سال 1393 دارای 17 عضو هیأت علمی(9 دانشیار، 1 استادیار، 7 استاد) و 106 دانشجوی مقطع کارشناسی، 75 دانشجوی کارشناسی ارشد و151 دانشجوی دکتری می باشد. این گروه قطب علمی گیاهان زراعی ویژه و کانون کشاورزی زیستی ایران از مراکز وابسته به این گروه می باشد.

نگرش آینده گروه به تولیدات زراعی متکی بر مبانی بوم سازگار تولید و جنبه های زیست محیطی مربوطه بوده و از طرفی ایجاد دیدگاه های همه جانبه و نگرشی تلفیقی در امر تولید کشاورزی است. لذا در صدد است نوعی تجمیع و آموزش بین رشته ای در گروه به عمل آید و جنبه هایی از تولیدات زراعی که متکی به حفظ منابع پایه، افزایش کارایی مصرف نهاده ها و حفاظت از محیط زیست می باشد آموزش داده شود و تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی فعالیت های آتی آموزشی و پژوهشی این گروه گرفته خواهد شد.

  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 7 نفر استاد، 9 نفر دانشیار و 1 نفر استادیار می باشد .

آزمایشگاههای متععد این گروه عبارتند از : علف های هرز، گیاهشناسی کاربردی، فیزیولوژی تنش های محیطی، فیزیولوژی گیاهان زراعی، اگرواکولوژی

واحدهای تابعه گروه زراعت و اصلاح نباتات

مزرعه تحقیقاتی

اين مزرعه با مساحت 200 هكتار در انتهای شهرک طرق واقع شده است. مزرعه دانشکده داراي 2 حلقه چاه عميق با میزان آبدهی متوسط60 ليتر در ثانيه است. آب استحصالی این چاهها در استخر ذخيره آب به گنجايش 3500 متر مكعب وارد و براي آبياري اراضي مزرعه در روز مورد استفاده قرار ميگيرد. عمده فعالیتهای زراعی مزرعه دانشکده شامل تولید غلات، نباتات صنعتی و علوفه ای مورد نیاز واحدهای دامپروری و انجام عملیات کشاورزی دانشجویان در مقیاسهای مختلف است(عمده کشت پاییزه 65 هکتار است و به کشت جو اختصاص دارد و کشت بهاره 40 هکتار می باشد و که قسمت اعظم آن را یونجه و ذرت دربر می گیرد)

مقدار 20 هكتار از مزرعه دانشکده محصور شده و بصورت اختصاصی برای فعالیتهای پژوهشی اساتید و طرح های دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلات تکمیلی مورد استفاده واقع می شود. از مشخصات مهم این واحد، جمع آوری و تولید گیاهان زراعی و حفظ ذخایر ارزشمند گیاهی منطقه است.

وسعت باغ گیاهان دارویی واقع در مزرعه 1.5 هکتار است که در آن 60 گونه دارویی کشت می شود و 7 هکتار از مزرعه به کشت محصولات ارگانیک اختصاص دارد.

P5100665

 

 

گلخانه تحقیقاتی

گلخانه 1364 از کشور هلند ختحقیقاتی دانشکده کشاورزی به مساحت 1100 مترمربع متشکل از 16 واحد مستقل (هر واحد 60 مترمربع) در سال ریداری شده است. در این گلخانه اساتید و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری طرح‌های تحقیقاتی پایان نامه های خود را در واحدهای این گلخانه انجام می‌دهند.

گلخانه مجهز به سیستم هواشناسی هوشمند بوده و هریک از واحدهای گلخانه از لحاظ درجه حرارت، رطوبت نسبی، دی‌اکسیدکربن، نور و آبیاری بطور مستقل و خودکار قابل کنترل و برنامه‌ریزی می‌باشد

d.k 70

 

 

  • گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز

باغبانی مجموعه‌ای از علوم، فنون و هنر در زمینه‌های گیاهشناسی، فیزیولوژی گیاهی، خاک‌شناسی و تغذیه گیاهی، ژنتیک و اصلاح نباتات، گیاه‌پزشکی، میوه‌کاری، سبزیکاری، گلگاری، گیاهان دارویی و طراحی فضای سبز است. دوره کارشناسی شامل دو رشته به نام‌های 1- علوم باغبانی و 2- مهندسی فضای سبز می باشد. هدف از ایجاد این دوره ها تربیت افرادی است که بتوانند به عنوان کارشناس در زمینه‌های مختلف تولیدی، برنامه‌ریزی منطقه‌ای و مطالعاتی و همچنین به عنوان مدرس در مراکز آموزش و واحدهای تحقیقات کشاورزی و یا به عنوان مدیر و مجری واحدهای تولیدی دولتی و خصوصی بخش کشاورزی منشأ خدمات باشند. در حال حاضر دانشجویان کارشناسی ارشد در چهار گرایش گیاهان زینتی، میوه‌کاری، سبزیکاری و گیاهان دارویی، ادویه‌ای و نوشابه‌ای در این گروه مشغول تحصیل می باشند. دانشجویان در این دوره 32 واحد درسی را می گذرانند.دوره دکتری در گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی از سال 1388 با پذیرش 11 دانشجو در گرایش‌های فیزیولوژی و اصلاح درختان میوه، فیزیولوژی و اصلاح سبزی ها، فیزیولوژی و اصلاح گیاهان زینتی فعالیت خود را آغاز نمود.

  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 3 نفر استاد، 1 نفر دانشیار، 5 نفر استادیار و یک نفر مربی می باشد 

لیست آزمایشگاههای گروه: تحصیلات تکمیلی، کشت بافت، گیاهان زینتی، آتلیه طراحی 1و2، فیزیولوژی گیاهی

IMG 3652

 

  • گروه علوم دامی

مطالعه و بررسی در زمینه تغذیه دام، اصلاح نژاد، فیزیولوژی و افزایش تولید اقتصادی با استفاده از اصول بهداشت و مديريت در پرورش دام و طیور و نگهداري محصولات دامي، علوم دامي نامیده می شود. دوره کارشناسی دامپروری در سال 1354 و در مقطع کارشناسی ارشد با پذیرش دانشجو از سال 1358 آغاز گرديد. از سال 1379 گروه علوم دامي دانشکده کشاورزی مشهد به عنوان يكي از نامزدهاي مطرح براي انتخاب به عنوان قطب علمی علوم دامی کشور مطرح شده است. فعالیت های آموزشی این گروه بر مبنای دوره های کارشناسی (گرایش های دام و طیور)، کارشناسی ارشد در رشته های تغذیه (گرایش های دام و طیور)، فیزیولوژی و ژنتیک و اصلاح دام و دکتری در رشته های تغذیه (گرایش های نشخوارکنندگان و طیور)، ژنتیک و اصلاح نژاد دام (گرایش های کمی و مولکولی) می باشد . هدف از ارائه این رشته تربیت کارشناسانی است که افزون بر عهده دار شدن مسئولیتهای محوله در اداره امور واحدهای دام و طیور و تدوین راهکارهای مدیریتی آنها، بتوانند در سطح وسيعتري نسبت به کاردانان این رشته در امور تحقیقاتی، برنامه ریزی و آموزش علوم دامی منشاء خدمات ارزنده باشند.

  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 7 نفر استاد، 5 نفر دانشیار و 6 نفر استادیار می باشد .

این گروه مجهز به ازمایشگاههای تغذیه 1، تغذیه دام 1،آنالیز دستگاهی، فیزیولوژی حیوانی، مرکزی، اتاق IGY، اتاق بلدرچین، کشت سلولی 1 و 2، تغذیه دام 2 ، بیان ژن، ژنومیکس، پپروتئومیکس،الکتروفورز، اتاق جوجه کشی، اتاق و آزمایشگاه طرح نشخوار می باشد.

واحدهای تابعه گروه علوم دامی

مركز تحقيقات دام و طيور

مركز تحقيقات دام و طيور داراي واحدهاي پرورش مرغ گوشتی، واحد آموزشی تحقیقاتی مرغ تخم گذار، واحدهای تحقيقاتي مرغ گوشتي (4 واحد، واحد آموزشی تحقیقاتی بلدرچین، واحد پرورش گوسفند دارای آغل مدرن و بهاربند به ظرفيت پرورش 600 رأس گوسفند و بز، واحد آموزشی تحقیقاتی شترمرغ و واحد زراعی به منظور تولید علوفه مورد نیاز مجموعه است. اين مركز مجهز به كارخانه توليد خوراک دام و طيور، كارگاه ماشين آلات و آزمايشگاه هاي متابوليسمي و تغذيه است.

IMG 54891

مرکز تحقیقات گاو شیری

مركز تحقيقات گاو شيري صنعتي به ظرفيت 512 رأس گاو اصيل داراي بخشهاي مختلف، پرورش گوساله، تليسه، گاو شيري، مجتمع انبارها و آسياب ميكسر، سيلوها، سالنهاي تحقيقاتي، کلینیک و آزمایشگاه و واحدهاي مسكوني مخصوص كارگران و دانشجويان است. اين واحد يكي از بهترين گاوداريهاي منطقه و كشور مي باشد. این مرکز روزانه به طور متوسط 4.5 تن شیر خام مرغوب را برای صنعت لبنیات منطقه تأمین می کند

IMG 20140502 092527  

 

  • گروه علوم و صنایع غذایی

علوم و صنایع غذایی به مجموعه ای از علوم اطلاق می شود که کیفیت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محصولات کشاورزی اعم از گیاهی و دامی را از لحاظ تبدیل و نگهداری مورد توجه قرار داده و امر جمع آوری، عمل آوری، تبدیل، تکمیل و نگهداری و حمل و نقل این محصولات را مورد بررسی قرار می دهد.هدف از این دوره ، تربیت کارشناسانی است که با تکیه بر معلومات و اندوخته های علمی خود بتوانند اداره واحدهای صنعتی فرآورده های غذایی را برعهده گرفته و در برنامه ریزی و طراحی شیوه های توسعه این گونه صنایع در مناطق کشاورزی- صنعتی یاری نموده و همچنین در امور آموزشی و تحقیقی در این رشته فعالیت نمایند.

  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 4 نفر استاد، 6 نفر دانشیار و 5 نفر استادیار می باشد .

آزمایشگاههای این گروه عبارتند از صنایع غذایی تکمیلی، کنسرو سازی، گوشت و فرآورده های گوشتی، فرمولاسیون و ارزیابی حسی موادغذایی، بیوفیزیک، بسته بندی، تحقیقات عالی در شیمی موادغذایی، مرکز پزوهشی فناوری های نوین، مرکزی، قنادی و تنقلات، تکنولوژی قند، تکنولوژی لبنیات، میکروبیولوژی مولکولی، میکروبیولوژی صنعتی، فرآوری صیفی جات، شیمی آلی

مجتمع صنایع غذایی

مجتمع صنایع غذایی با دارا بودن خطوط تولید انواع محصولات لبنی ، کنسروی ، فرآورده های گوشتی ، نان و شیرینی مشغول فعالیت است. این مجتمع جهت فعالیتهای آموزشی اساتید و دانشجویان گروه صنایع غذایی احداث شده است. مجتمع مذکوریکی از بزرگترین مجموعه های کاربردی آموزشی و پژوهشی در کل دانشگاههای کشور است و دارای 3 سالن تولیدي، سردخانه های بالای صفر و زیر صفر، تأسیسات دیگ بخار و هوای فشرده و خطوط توليدي ومختلف می باشد.

P1017755  

  • گروه گیاهپزشکی

فعالیت گروه گیاه­پزشکی از سال 1370 آغاز شده و در سال‌های بعد با ایجاد دوره هـای تحصیلات تکمیلی در رشـته ی بیماریی شـناسی گیـاهـی و رشته ی حشره­ شناسـی کشاورزی توسعه یافت. در رشته­ ی بیماری­ شناسی، گرایش­ های چهارگانه­ ی قارچ­ شناسی، ویروس شناسی، پروکاریوت­ های بیماری­ زای گیاهی و نماتودشناسی زمینه­ ی تحصیل دانشجویان تحصیلات تکمیلی می ­باشد. در رشته­ ی حشره­ شناسی نیز دانشجویان در زمینه­ های کنترل بیولوژیک و پاتولوژی حشرات، اکولوژی و مدیریت، سیستماتیک و سم­ شناسی امکان تحصیل و تحقیق دارند. مقطع دکتری بیماری شناسی تاکنون در دو دوره فارغ­ التحصیل داشته است و اولین دوره­ ی دانشجویان مقطع دکتری حشره­ شناسی نیز دوره­ ی آموزشی خود را به­ اتمام رسانیده و فعالیت تحقیقاتی رساله را آغاز نموده­ اند.

  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 4 نفر دانشیار و 7 نفر استادیار می باشد .

لیست آزمایشگاههای گروه: تحقیقات بیماری شناسی 1 و 2و 3 ، تحقیقات حشره شناسی، سم شناسی، کنه شناسی، کنترل بیولوژیک و پاتولوژی حشرات.

IMG 4339

  • معرفی گروه علوم مهندسی آب

گروه علوم و مهندسی آب (آبیاری سابق)، با سابقه 25 ساله جزء گروه های قدیمی آبیاری در دانشگاه های کشور می باشد در برنامه درسی رشته علوم و مهندسی آب، 13 خوشه شامل خوشه آبیاری و زهکشی، سازه های آبی، مدیریت منابع آب، هواشناسی کشاورزی، آب و فناوری اطلاعات، آب و مهندسی محیط زیست، آب و کشاورزی، آب و توسعه، آب و اقتصاد، آب و حکمرانی، آب و حقوق، آب و مهندسی سیستم و همچنین مهندسی آثار و سازه های تاریخی آبی هستند.، گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد اخیرا، اقدام به ارائه خوشه های آبیاری و زهکشی، سازه های آبی، مدیریت منابع آب و هواشناسی کشاورزی نموده است. این رشته دانشگاهی دو نوع فارغ التحصیل دارد که گروه اول دانش‌آموختگانی هستند که علاوه بر دانش پایه آب در یکی از زمینه‌های تخصصی مرتبط مانند آب شهری، آب کشاورزی در حد مقطع کارشناسی مسلط هستند و گروه دوم، فارغ التحصیلانی هستند که دانش پایه را در زمینه آب دارند و علاوه بر آن در یک رشته از دیگر گروه‌های فنی و مهندسی (مهندسی محیط زیست) و حتی علوم انسانی (مانند حقوق)، دارای اطلاعات پایه خواهند بود.

  • هیات علمی این گروه در حال حاضر شامل 4 نفر استاد، 5 نفر دانشیار، 3 نفر استادیار و 2 نفر مربی می باشد .

آزمایشگاههای این گروه عبارتند از: مکانیک خاک، رابطه آب و خاک و گیاه، کارگاه نقشه برداری، آزمایشگاه هیدرولیک و مکانیک سیالات، مدلهای فیزیکی و هیدرولیک انهار، کیفیت اب، آزمایشگاه و کارگاه مصالح ساختمانی

ایستگاه هواشناسی

این ایستگاه یکی از ایستگاه های ثبت شده سازمان هواشناسی است و داده های مختلف هواشناسی (دمای تر و خشک، دمای حداکثر و حداقل، دمای اعماق خاک، رطوبت، تبخیر ، سمت و سرعت باد و میزان تابش های طول موج بلند و کوتاه)را روزانه سه مرتبه اندازه گیری و ثبت می کند. این اطلاعات به بخش داده پردازی سازمان هواشناسی ارسال می شود و مورد استفاده محققین و دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار می گیرد.

مرکز آمار اطلاعات و امور رایانه دانشکده کشاورزی

مرکز رایانه دانشکده کشاورزی در سال 1368 تاسیس شد. در حال حاضر این مرکز زیر نظر سه کارشناس اداره می شود که نظارت بر نهصد رایانه و تجهیزات مرتبط یازده سایت در مقاطع مختلف تحصیلی، اعضای هیات علمی و کارمندان و سیستم های آموزشی کلاس ها و کارگاه ها را بر عهده دارند. برنامه ی مجهز سازی کل دانشکده کشاورزی به سیستم وایرلس به اجرا درآمده است.برگزاری کارگاه های مرتبط با تکنولوژی اطلاعات نیز از برنامه های آتی این مرکز است.