×

توجه

Lack of access rights - File 'http:/news.um.ac.ir/uploading/main/312/800732.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/news.um.ac.ir/uploading/main/312/800729.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/news.um.ac.ir/uploading/main/312/800728.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/news.um.ac.ir/uploading/main/312/800727.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/news.um.ac.ir/uploading/main/312/800730.jpg'

دوشنبه ۱۷ مهر۱۳۹۶

 

800731

روز يكشنبه 96/7/16 طي مراسمي، دانشجويان كارشناسي نوورود دانشكده كشاورزي با سابقه و پيشينه، افتخارات و جوائز، اساتيد و نخبگان علمي، پژوهشگران برتر ملي و بين المللي و قابليت هاي دانشكده كشاورزي، كه آن را به دومين دانشكده مهم و تاثير گذار كشور و هشتمين دانشكده برتر جهان اسلام مبدل نموده است، آشنا شدند.

در اين مراسم كه با حضور هيات رئيسه دانشكده، مديران گروههاي آموزشي، اساتيد، دانشجويان كارآفرين و ساير دانشجويان برگزار شد، آقاي دكتر نظامي رئيس دانشكده، ضمن اشاره به نقش و اهميت كشاورزي در زندگي بشر، تاكيد داشت كه به كشاورزي بايد نگاهي علمي و تخصصي داشت. ايشان دانشجويان را به كسب دانش، مهارت آموزي، توانايي و كارافريني و اهتمام جدي براي ورود به عرصه هاي فناوري و كاربردي دعوت نمود و ار آنان خواست دانش خود را با تجربه هاي مفيد و نياز هاي جامعه در آميزند تا پس از فراغت از تحصيل به اشتغال سازنده و مرتبط با رشته خود مشغول شوند. در خاتمه مراسم، از تعدادي از دانشجويان و انجمن هاي علمي و نشريات علمي برگزيده  دانشكده كشاورزي در دهمين جشنواره دانشجوئي كشور و نخستين جشنواره فناوري هاي آب و بازچرخاني تقدير بعمل آمد.

شايان ذكر است كه در حاشيه اين مراسم نمايشگاهي از توانمنديها و فعاليتهاي دانشجويان كارآفرين، انجمنهاي علمي و تشكلهاي اسلامي برپا گرديد.

متن کامل سخنرانی آقای دکتر احمد نظامی رئیس دانشکده در جمع دانشجویان نوورود

 

در اولین روز از هفته سوم مهرماه سال 1396، مراسمی با هدف آگاهی بخشی به دانشجویان نوورود در خصوص علم کشاورزی و شاخه های وابسته و نیز ارائه توصیه های کاربردی و آینده نگرانه به رهپویان این رشته دانشگاهی، در تالار اجتماعات دانشکده کشاورزی برگزار شد و طی ان آقای دکتر احمد نظامی رئیس دانشکده کشاورزی به ایراد سخن پرداخت. این سخنرانی که در نوع خود نوآورانه، کاربردی و سودمند ارزیابی گردید، با استقبال شرکت کنندگان و حاضران مواجه شد.

 

رییس دانشکده در ابتدا ضمن خوشامد گوئی، اظهار امیدواری کرد که دانشجویان در دانشکده کشاورزی ایامی شاد، با نشاط، پویا و سرسبزی را تجربه نمایند. وی ابراز داشت که با دیدن شما، سه دهه تحصیل و فعالیت خود را در دانشکده به خاطر می آورم و شور و نشاطی را که در این ایام در دانشکده شاهد بوده ام. محیطی که موجب شد با توان و انگیزه ای مضاعف همه مقاطع تحصیلی، از کارشناسی تا مقطع دکتری خود را با سربلندی پشت سر بگذارم و خود را محصول این دانشکده بدانم که برای نام و جایگاه آن از چیزی فروگذار نکرده ام و عزت آن از آرزوهای همیشگی ام بوده و خواهد بود.

 

ایشان ادامه داد به عنوان دوازدهمین رئیس این دانشکده باید از کلیه کسانی که در چهل سال گذشته با ایجاد و گسترش این دانشکده پرشکوه و مهم زمینه رشد و بالندگی را برای یکایک ما بوجود آورده اند تشکر نمایم. چرا که این دانشکده یکی از دو دانشکده کشاورزی مهم کشور و هشتمین دانشکده برتر جهان اسلام است و با بیش از 3000 دانشجو و حدود 120 عضو هیات علمی (50 تن با درجه استادی) سند افتخار و شایستگی در شمال شرق کشور می باشد. این دانشکده همچنین چندین استاد نمونه کشوری، دانشمند برتر بین المللی، دانشجوی نمونه ملی و مدیران برجسته و متخصص و متعهد را به جامعه علمی و اجرایی میهن عزیز معرفی کرده است که موجب مباهات و افتخار همه ما از پس این همه تلاش و فعالیت است.

 

دکتر احمد نظامی افزود بر اثر تلاش شبانه روزی اساتید این دانشکده، منابع علمی خوبی تولید شده اند و اعتباری برای علم کشاورزی کشور محسوب می شوند که از جمله آنها می توان به بیش از 420 عنوان کتاب ارزشمند و نفیس، تعداد معتنابهی مجلات علمی پژوهشی با درجه و اعتبار ملی و بین المللی و صدها پایان نامه و رساله دکتری و کارشناسی ارشد اشاره داشت. وی اضافه کرد که در نتیجه کوشش دانشمندان این دانشکده نظریات ارزشمندی در زمینه فیزیولوژی، تغذیه، کشاورزی ارگانیک، بهینه سازی مصرف سموم، غذای سالم، کنترل بیولوژیک، آب و فناوریهای آن و گیاهان داروئی در کشور مطرح شده اند.

 

رئيس دانشكده کشاورزی مشهد ضمن اشاره به نقش و اهميت كشاورزي در زندگي بشر تاكيد نمود به كشاورزي بايد نگاهي علمي و تخصصي داشت. ايشان دانشجويان را به كسب دانش، مهارت آموزي، توانايي، كارآفريني و اهتمام جدي براي ورود به عرصه هاي فناوري و كاربردي دعوت نمود و از آنان خواست دانش خود را با تجربه هاي مفيد و نياز هاي جامعه در آميزند تا پس از فراغت از تحصيل به اشتغال سازنده و مرتبط با رشته خود مشغول شوند. این استاد دانشگاه افزود هر چند در گذشته کشاورزی ازطرق سنتی بسیاری از نیازهای بشر را فراهم آورده، لیکن امروزه یک تخصص و مهارت و یا هنر است، چرا که جمعیت رو به افزایش جهان و نیاز روز افزون غذائی آنان فقط از طریق تخصص های هدف گرا قابل تامین است. در راستای این رسالت دانشکده های کشاورزی، ضمن آموزش مطالب علمی به دانشجویان، آنها را با اهمیت کشاورزی در تامین غذا برای انسان و دام، تامین پوشاک بشر با استفاده از الیاف گیاهی و حیوانی، اهلی سازی گیاهان دارویی به منظور رشد و تولید آنها، فراهم آوردن زمینه های آرامش و محیطی جذاب از طریق تولید و پرورش گیاهان زینتی، تولید محصول سالم و...... آشنا می کنند.

 

وی افزود چالشهای عمده ای که بشر در طی نیم قرن گذشته با آن دست به گریبان بود، منجر به پیدایش نیازهای جدیدی شد که براورده شدن آنها از طریق محصولات کشاورزی امکانپذیر بود. تولید سوخت های زیستی از گیاهان یکی از این راهکارها در برخی کشورهای نیازمند (به سوخت های گران فسیلی) بود. تولید پلاستیک های زیستی از محصولات کشاورزی یکی دیگر از راهکارهای دانشمندان این بخش برای حل مشکلات محیط زیست بود، زیرا ضایعات پلاستیکی در طبیعت به کندی تجزیه می شوند در حالی که پلاستیکهای زیستی (ضمن استفاده در بسیاری از ابزارهای مورد استفاده بشر و جایگزین شدن با پلاستیک های صنعتی) با خصوصیت تجزیه پذیری سریع خود تاثیر قابل توجهی را برای سلامت محیط زیست به ارمغان اورده اند. همچنین صنعت داروی کشور در موارد بسیاری نیاز به گیاه داروئی دارد که این گیاهان نباید از طبیعت جمع آوری شود، زیرا در غیر این صورت تخریب منابع، مراتع و پوششهای گیاهی و ذخیره گاه ژنتیکی آنها را به دنبال خواهد داشت و به نابودی زیست بوم (اکوسیستم) منتهی خواهد شد. در این مورد هرچند این گیاهان از ابتدا (و در برخی شرایط هنوز) از طبیعت جمع آوری می شده اند، اما در حال حاضر اهلی سازی، کشت و تولید گیاهان داروئی به صورت یک تخصص درامده و زمینه های اشتغال بسیاری را فراهم ساخته است. در همین راستا اهلی سازی برخی از گیاهان داروئی نظیر زیره سیاه و ..... در این دانشکده و توسط محققان آن عملی گشته است. همچنین با نگاهی به گذشته نه چندان دور شاید کمتر کسی با گیاه آلوئه آشنا بود اما اکنون به یکی از گیاهان داروئی و آرایشی تاثیر گذار تبدیل شده است. وی گفت حدود هشت هزار گونه گیاهی در ایران رشد می کند که از آن میان حدود دو هزار گونه در خراسان وجود دارد و لذا آینده گیاهان داروئی در دستان شما فراگیرندگان دانش کشاورزی است و برای استمرار تولید و تکثیر این گیاهان و فرآورده های داروئی آنها باید از این موهبت خدادادی حفاظت و صیانت کنید.

 

از سوئی دنیا، از محققان کشاورزی تنها تولید گندم و گوشت و ..... را طلب نمی کند، بلکه از شما محصولی می خواهد که علاوه بر اینکه غذای سالم است در مواردی نیز مکمل داروئی هم باشد. به طور مثال با کمال تاسف، سالانه حدود یک میلیون کودک به خاطر کمبود ویتامین آ در معرض نابینایی قرار دارند و محققان دنیا از طریق تولید برخی گیاهان زراعی نظیر برنج طلائی به دنبال این هستند که این مشکل را مرتفع کنند. حتی در صنعت رنگرزی و رنگهای خوراکی هم گیاهان نقش دارند، اگر قرار باشد رنگ مصنوعی را در بستنی و خوراک روزانه بکار گیریم دچار مشکل می شویم، اما رنگ های طبیعی که در گیاهانی مانند گلرنگ و انواع گیاهان دیگر وجود دارند قابل تامل و توجه هستند. حتی صنعت خودرو هم از فعالیت شما بی نیاز نیست و کمک می خواهد به طوری که کمپانیهای معظم خودرو ساز دنیا از شما الیاف گیاهی طلب میکنند که در برخی قسمت های خودرو مورد استفاده قرار دهند، به طوری که در مواردی بیش از 30 بخش از ماشین و برند معروف بنز از الیاف شاهدانه تهیه می شود.

 

بخش کشاورزی در طول زمان، در گذشته و حال با چالش مواجه بوده است! حتی در آینده نیز که شما به کشاورزی مشغول شوید مطمئنا با چالش مواجه خواهید شد. باید برای هرکدام از این چالشها فکر کرد و مشکل را حل کرد، اگر شما مشکل را حل نکنید دیگران چاره اندیشی کرده و ان را حل می کنند و شما از قافله علم ممکن است عقب بمانید و در میدان رقابت حذف شوید. یکی از مهمترین چالش های کشاورزی در ایران و در جهان، آب است، عزیزان برای تولید یک کیلو دانه گندم و ..... نیاز به حدود 3000 کیلو آب است و اگر بخواهیم تولید یک کیلو گوشت گاو را در نظر بگیریم، تا 13000 کیلو آب ممکن است نیاز داشته باشد. کشور ما با کمبود آب به طور جدی مواجه است و این شما هستید که باید در آینده گیاهی را تولید کنید که با کم آبی سازگار باشد و با آب کم تولید شود و گرنه وابستگی مان شدیدتر خواهد شد. این یک بحث جدی و قابل توجه است، از درگیریهائی که در برخی شهرها بر سر اب ایجاد شده تا نواحی مرزی و کشورهای همجوار، همگی به ما گوشزد میکنند که بحث جنگ آب در دنیا یک بحث جدی است.

 

تغییرات اقلیمی بحث دیگری است که کشور و جامعه ما به شکلی اجتناب ناپذیر با ان مواجه است. خشکسالی ها، بارندگی های ناگهانی، شدید و سیلاب ها و همچنین وقوع تنش گرما و سرمای ناگهانی تحت تاثیر تغییرات اقلیمی می باشند و برای حل مشکلات مربوط به ان باید آماده باشید. بحث ریزگردها نیز از جمله مشکلات دیگری است که اثرات مخربی را در جامعه و بخش کشاورزی از خود بر جای می گذارد. تامین غذای سالم نیازمند تولید محصولات سالم در مزرعه است، اگر تولید گیاه ناسالم باشد مثلا سم و یا کود بیش از اندازه دریافت کرده باشد دچار مشکل می شویم، بنابراین سازمان بهداشت جهانی به این مسئله اشاره دارد که تولید محصول سالم از ابتدا و در مزرعه شروع می شود و سلامت ان باید در طی مراحل انتقال، بسته بندی و عرضه در بازار و تا روی میز غذا نیز باید محفوظ بماند.

 

دکتر نظامی ادامه داد: دانشمندان بخش کشاورزی در برخورد با مشکلات، راهکارهای خوبی را عرضه کرده و موفقیتهای مناسبی را رقم زده اند. در سال های نه چندان دور هشدارهائی داده شد که افزایش نرخ جمعیت، بیشتر از افزایش نرخ افزایش تولیدات گیاهی است. بنابراین محققان دنیا با تغییرات در زمینه ژنتیکی و ساختارگیاهان موفق شدند که تولید محصولاتی مانند گندم و برنج را بهبود دهند و در نتیجه ان بسیاری از کشورهای دنیا مثل ترکیه، پاکستان، هند، مکزیک و فیلیپین در تولید گندم و برنج خودکفا شدند. همچنین در طول پنجاه سال گذشته کشاورزی به قدری گسترش پیدا کرده است که قابل وصف و تخیل نبوده است و این به دلیل وقوع تکنیک هایی بوده که منجر به فشردگی زمانی و مکانی در تولید محصولات کشاورزی شده است. تولیدات گلخانه ای یکی از این اتفاقات مفید بوده است. انواع محصولات کشاورزی را شما می توانید در یک مکان و زمان فشرده مشاهده کنید. شاید برای یک تولید کننده سنتی خیار قابل باور نباشد که یک متر مربع خیار در کشت گلخانه ای قادر است تا بیش از 20 کیلو خیار تولید کند و این نتیجه استفاده تخصصی از نتایج تحقیقات علمی است. همچنین در این عرصه انواع تکنولوژیها دارند از راه می رسند و جلو می روند. فشرده سازی در تولید دام و طیور و حیوانات تازه اهلی شده مانند شتر مرغ را نیز در این راستا می توان دید. تولید محصولات شیلات و آبزیان با استفاده از فنون نوین و در مکان و زمان فشرده همه به خاطر تامین غذا و رفع دغدغه های مربوط به آن گسترش یافته است. هر چند در این سیستمهای پر نهاده باید توجه داشت که اگر تخصص و مهارت مورد استفاده قرار نگیرد، شاید یک بیماری باعث نابودی کل محصول شود. رئیس دانشکده کشاورزی گفت همچنین شاید در خصوص محصول زعفران گمان نمی کردیم که به سمت و سوی فشرده سازی برود، اما تولید زعفران در مزارع گلخانه ای در حال گسترش می باشد. تکنیک های کشاورزی به صورتی جلو رفته است که اکنون در دنیا و ایران سیب زمینی از طریق تکنیک های جدید ایروپونیک یا کشت در هوا تولید می شود. در جنوب اسپانیا (منطقه ای بنام آلمریا) با داشتن 30 هزار هکتار گلخانه بخش زیادی از محصولات مورد نیاز اروپا را تامین می کند. گلخانه ها با تولید بالا و درامدزایی مناسب زمینه خوبی را برای ایجاد اشتغال دانش اموختگان بخش کشاورزی فراهم می اورد.

 

اما مشکلی که شما به نوعی با آن مواجه هستید وضعیت اشتغال پس از تحصیلات است به دلیل وفور دانش آموخته های کشاورزی از دانشکده ها و انواع مراکز اموزشی. به نظر می رسد که علم، تخصص، مهارت و ایده های برتر شما برگ برنده ای جهت موفقیت در این شرایط خاص می باشد. چون وقتی رقابت شدید است، باید بتوانید با دیگران رقابت داشته باشید. خوشبختانه در دانشکده کشاورزی مشهد بستر کسب مهارت، تجربه اندوزی و تجربه آفرینی به خوبی فراهم شده است. نمونه های منحصر به فردی، از دانش آموختگان که در این دانشکده مهارتهای علمی کسب کرده و پیشتاز تولید، تبدیل و عرضه تخصص، محصولات کشاورزی و دامی و مدیریت کشاورزی نوین شده اند، در کنار شما هستند. روش، منش، سخت کوشی، آینده نگری و تیزبینی آنان برای همه عبرت آموز و چراغ راه است که با شناخت هر یک از آنان روزنه امید برای شما هویدا می شود و می توانید دراین میدان سخت، بر مشکلات غلبه کنید.

 

در این مراسم تعداد زیادی از دانشجویان ادوار گذشته و حال دانشکده که در عرصه کار، تولید علم، مهارت و تجربه موفقیتهای خوبی کسب نموده اند به حاضران معرفی شدند و سه تن از انان با سخنان خود فضائی دلنشین و امیدوار کننده آفریدند و تجربیاتی شیرین و جذاب از روز و شبهای کار و تلاش برای حاضران روایت کردند و در قالب خاطراتی فراموش ناشدنی همگان را به استفاده از امکانات موجود دانشکده برای فراگیری عملی آموخته های خویش فراخواندند، شرطی که رویاهایشان را محقق خواهد کرد و ....

 

در خاتمه مراسم، از تعدادي از دانشجويان و انجمن هاي علمي و نشريات علمي برگزيده در دهمين جشنواره نشريات دانشجويي كشور (تيتر10) و نخستين جشنواره فناوري هاي آب، بهره وري و بازچرخاني تقدير بعمل آمد. شايان ذكر است در حاشيه اين مراسم نمايشگاهي از توانمندي ها و فعاليت هاي دانشجويان كارآفرين، انجمن هاي علمي و تشكل هاي اسلامي برپا گرديد که در طی دو روز دانشجویان کارافرین محصولات و تجربه های خود را در اختیار دانشجویان نوورود قرار دادند.

 

800732

800729

800728

800727

800730

 

v 35

v 36

v 23

 

v 22

 

v 3

v 18

اخبار دانشکده