آزمایشگاه صنایع غذایی تکمیلی

اهداف

1- بررسی امکان فرآوری انواع محصولات کشاورزی خوراکی جهت افزایش عمر ماندگاری و انبارداری

2-  فرآوری به روش خشک کردن با روش­های مختلف از جمله هوای داغ، مایکروویو و پاششی

3-  مدلسازی مراحل خشک کردن محصولات غذایی مختلف

4- بهینه­ سازی شرایط سرخ کردن محصولات مختلف غذایی و بهبود کیفیت محصولات نهایی با استفاده از تکنیک­های مختلف از جمله پوشش­ دهی انواع ناگت­ها

5-  مدلسازی خروج رطوبت و نفوذ روغن در محصولات سرخ شده

 6-طراحی و ساخت برخی انواع خشک­ کن­ های مواد غذایی

7- فرمولاسیون و بهینه­ سازی تولید میان وعده­ هایی از جمله پاستیل بر پایه محصولات مختلف صنایع غذایی

 8- فرمولاسیون و بهینه­ سازی تولید نان­های سنتی با استفاده از مخلوط آرد غلات

9- فرمولاسیون و بهینه­ سازی تولید انواع کیک­ها

10-کنترل فرایند تولید محصولات مختلف

11-  بررسی امکان کاربرد پردازش تصویر و ماشین بینایی در بهبود کیفیت فرآورده­ های غذایی و امکان جایگزینی آن با روش­ها دستگاهی

12-  طراحی سیستم­های شبیه­ ساز شرایط فیزیکی و شیمیایی دستگاه گوارش

13-  طراحی بیوحسگرهای هوشمند غذایی

14-  تولید میکرو و نانو کپسول­های غذایی با روش­های مختلف

15-  مدلسازی رهایش ذرات پوشش داده شده در شرایط شبیه­ سازی شده دستگاه گوارش

طرح­ های پژوهشی انجام شده و در دست انجام:

1-     کاربرد پردازش تصویر در ارزیابی خصوصیات کیفی نان

2-     ارزیابی تأثیر پیش تیمار اسمز و صوت­دهی بر میزان انتقال جرم طی فرآیند خشک­ کردن موز با هوای داغ

3-     بهینه ­سازی فرمولاسیون و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و ارگانولپتیکی پاستیل بر پایه سیب و کدو

4-     بهینه ­سازی شرایط تولید پودر آب انار

5-     بهینه­ سازی فرمولاسیون پاستیل هویج فرنگی و مدلسازی کینتیک انتقال جرم طی خشک­ کردن هوای داغ

6-     مدلسازی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فلفل دلمه­ ای پوشش­ دهی شده طی مدت زمان نگهداری با استفاده از شبکه ­های عصبی مصنوعی

7-     بررسی امکان استفاده از نانوذرات در ساخت حسگر زیستی به­ منظور شناسایی آمین­های بیوژنیک

8-     بررسی امکان شبیه ­سازی شرایط دهان در ارزیابی رهایش مواد طعم­ دهنده در یک سیستم غذایی مدل

9-     بررسی امکان کاربرد استنتاج فازی و پردازش تصویر در مدلسازی و بهینه­ سازی فرمولاسیون سس مایونز رژیمی

ردیف

تجهیزات

1

آون برقی

2

اسپری درایر

3

بن ماری

4

هموژنایزر

5

تجزیه پروتئین

6

اسکنر TLC

7

 

IMG 3487    IMG 3489    IMG 3490  

 

 

آزمایشگاه کنسروسازی

IMG 3492    IMG 3493    IMG 3494

 

 

 

آزمایشگاه گوشت و فرآورده های گوشتی

 

ردیف

تجهیزات

1

الکتروفورز: جدا سازی پروتئین ها

2

رنگ سنج: اندازه گیری رنگ موادغذایی

3

aw سنج: اندازه گیری فعالیت آب مواد غذایی

4

GC: جداسازی

5

HPLC: جداسازی

6

اسپکتروفتومتر uv- vis: طیف سنجی

7

سایر دستگاههای متداول آزمایشگاهی: آماده سازی نمونه

 

 

IMG 3498    IMG 3499    IMG 3500    IMG 3496

 

آزمایشگاه فرمولاسیون و ارزیابی حسی موادغذایی

آزمایشگاه فرمولاسیون و ارزیابی حسی مواد غذایی واقع در مجتمع صنایع غذایی با دارا بودن اتاق­های ارزیابی مخصوص اعضاء این امکان را فراهم نموده است که ارزیابی حسی تخصصی طرح­های تحقیقاتی با استانداردهای جهانی صورت پذیرد. وجود دستگاه­هایی نظیر آسیاب ساچمه­ای(ballmill refiner) و refiner آزمایشگاهی، تولید محصولات و فرآورده­های شکلاتی و ... را میسر می­سازد. دیگر امکانات معمول آزمایشگاه فرمولاسیون نظیر انواع همزن­ها و مخلوط­کن­ها اینکوباتور آمون و سانتریفیوژ و ... در آزمایشگاه موجود می­ باشد.

 

ردیف

تجهیزات

1

ترازو(دقت g10(  

2

آسیاب ساچمه­ ای ترازو(دقت g10(:توسعه اندازه ذرات و نرم کردن مخلوط­ های خاص

3

Refiner: توسعه طعم و بهبود بافت شکلات

4

       انواع میکسر: مخلوط کردن و یکنواخت کردن            

5

آون: اندازه­گیری رطوبت، خشک کردن

6

اینکوباتور: نگهداری در دمای خاص

7

سانتریفیوژ شیر: جداسازی

8

بستنی ساز: منجمد کردن و یکنواخت نمودن مخلوط بستنی

9

PH متر: اندازه­گیری PH

10

فر- تستر: حرارت دهی تا دمای 230 درجه سانتیگراد

11

بن ماری: حرارت­دهی متعادل(غیرمستقیم)

12

دسیکاتور: خشک نگهداشتن نمونه­ ها

13

دماسنج مادون قرمز: اندازه­گیری دماهای بالای 100 درجه سانتیگراد از راه دور

14

رفراکتومتر دیجیتال: اندازه گیری Brix

 

 

IMG 3502    IMG 3503    IMG 3504     

 

آزمایشگاه بیوفیزیک موادغذایی

ردیف

تجهیزات

1

ویسکومتر چرخشی: بررسی رفتار جریان سیالات غیر نیوتنی

2

رئومتر: بررسی خواص رئولوژیکی سیالات و نیمه جامدات

3

نیروسنج: بررسی خواص مکانیکی مواد

4

ویسکومتر کاپیلاری: بررسی خواص ویسکوزیته محلول های نیوتنی

5

سرعت حدسنج: اندازه گیری سرعت حد محصولات کشاودرزی و موادغذایی

6

سطح شیب دار اصطکاک: اندازه گیری ضریب اصطکاک استاتیک

 

 

IMG 3507    IMG 3508    IMG 3510    IMG 3511

 

 

 

آزمایشگاه بسته بندی مواد غذایی

ردیف تجهیزات
1

 انواع آون و اینکی باتور دماهای بالا و زیر صفر جهت نگهداری نمونه­ ها

2 دستگاه Burst: انجام آزمون مقاومت به ترکیدگی انواع لفاف­های بسته­ بندی تک لایه و چند لایه
3 دستگاه تست شرایط محیطی: مشابه­ سازی شرایط دمایی و رطوبت جهت آزمون­های ماندگاری
4 دستگاه پمپ: بسته ­بندی بسته­ ها در شرایط هوای معمولی
5 اتمسفر اصلاح شده وکیوم و FlashingGas
6 میکسر گاز: تهیه نسبت­های مختلف گاز، اکسیژن، دی­ اکسیدکربن و ازت جهت تزریق به دستگاه مپ
7 گاز آنالیز: تعیین درصد گاز اکسیژن، دی اکسید کربن و ازت داخل بسته ­بندی
8      میکسر خمیر: تهیه انواع مخلوط مواد غذایی با ویسکوزیته بالا
9

     PH متر: آزمون PH

10 هیتر با همزن آماده سازی نمونه ­ها
11 یخچال فریزر نگهداری نمونه ­ها

 

 

 

IMG 3513    IMG 3514    IMG 3515    IMG 3516  

 

 

آزمایشگاه تحقیقات عالی در شیمی مواد غذایی

ردیف

تجهیزات

1

Rancimat: اندازه گیری OSI روغن ها و چربی ها

2

HPLC: اندازه گیری ترکیبات قطبی روغن هاو...

3

کارل فیشر: اندازه گیری رطوبت

4

اسپکتروفتومترUV-Vis: طیف گیری، واندن جذب در طول موج مشخص

5

آون و اینکوباتور

6

ترازوی حساس

 

IMG 3518    IMG 3519    IMG 3520    IMG 3521

 

مرکز پژوهشی فناوری های نوین

آزمایشگاه در سال 1385 تاسیس شد این آزمایشگاه باهدف راه اندازی روشهای نوین در صنایع غذایی ازجمله فرآیندهای غیر حرارتی به عنوان فن آوری های جدید به منظور تولید ، فرآوری و نگهداری موادغذایی مورد توجه قرار گرفته است.

ازجمله کارهای انجام شده در این مرکز اجرای طرح ها، تهیه کتب فن اوری های صنایع غذایی، تکمیل پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری اشاره نمود.

ردیف

تجهیزات

1

اولتراسوند: اختلاط،استخراج، خشک کردن، تمیزکردن سطوح و استریلیزاسیون

2

دستگاه فر،خمیرگیر، بسته بندی: جهت تولید نان و کیک

3

اتوکلاو: جهت استریل محیط کشت

4

انکوباتور معمولی و  دار Co2: رشد باکتری ها و میکرواورگانیزم ها

5

میکروسکوپ معمولی و دوربین دار: جهت شناسایی و عکسبرداری از باکتری ها

6

دستگاه الایزا: جهت شناسایی ویروس ها و باکتری ها

7

هموژنایزر: هموژن کردن فازهای آبی

8

سانتریفیوژمعمولی و یخچال دار: جداسازی ذرات جامد ازمایع

9

دستگاه آب مقطعرگیری معمولی و دیونایز: جهت تهیه محلولها و محیط کشت

10

دستگاه فریزدرایر: جهت خشک کردن نمونه ها با ماندگاری بالا

11

آون و خشک کن: جهت استریل کردن فلزات و شیشه ها و خشک کردن نمونه ها

12

بن ماری وسیرکولاتور بن ماری

13

Phمتر ،ترازو، شیکر

14

پمپ خلاء ، هات پلیت

 
 

 

IMG 3529    IMG 3532    IMG 3533    IMG 3534

 

           
   

 

آزمایشگاه مرکزی

 

ردیف تجهیزات

1

کجلدال: اندازه گیری پروتئین

2

واتراکتیویته: اندازگیری اب فعالیت

3

اچ پی ال سی: تعیین مواد غذایی

4

اسپری درایر: خشک کردن و پودر کردن مواد غذایی مایع

5

سانتریفوژ: جداسازی

6

هموژنایزر: یکسان کردن مواد

7

فرمانتور: تخمیر مواد

8

فلیم فتومتر: تعیین N,P,K در مواد غذایی

9

ان پروتئین: تعیین پروتئین

10

تکسچر: ازمایش بافت مواد غذایی

11

اسپکتروفتومتر: تعیین جذب طیف در مواد غذایی

12

تی ال سی اسکنر: تعیین مواد غذایی

 

 

آزمایشگاه قنادی و تنقلات

معرفی: تولید فرآورده های قنادی و تنقلات در حد امکانات موجود، کنترل کیفیت فرآورده های قنادی تولیدی، کنترل کیفیت فرآورده های قنادی که امکان تولید آن ها در آزمایشگاه نی باشد بصورت نمونه های آماده، کنترل کیفیت عسل

آزمایشگاه آموزشی(جهت دوره کارشناسی) می باشد.

این واحد آماده انجام طرح های پژوهشی مربوطه بوده و در حال حاضر به دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای انجام پروژه های خود نیز سرویس دهی دارد.

لازم به ذکر است که تولید بسیاری از فرآورده های قنادی نظیر نبات، پاستیل، آدامس و ... که در این واحد صورت می پذیرد وسایل شیشه ای و قنادی خاص خود رانیاز دارد که در این واحد موجود می باشد.

ردیف تجهیزات عمومی
1 ترازو برای وزن کردن    
2 کوره الکتریکی جهت خاکسترسازی      
3 آون برای خشک کردن
4 انکوباتور برای نگهداری و رساندن  
5 بن ماری برای گرم کردن    
6 یخچال جهت نگهداری و رساندن

 

ردیف تجهیزات اختصاصی
1 ساکاریمتر برای قندسنجی    
2 مخلوط کن و آسیاب برقی برای تولید
3

رفراکتومتر برای ضریب شکست سنجی

 

 

آزمایشگاه تکنولوژی قند

معرفی: این واحد آزمایشگاهی کلیه آزمون های کنترل کیفیت مربوط به کارخانجات قند و شکر را براساس روشهای استاندارد انجام می دهد. نمونه های مورد استفاده جهت این آزمایشگاه از کارخانجات قند تأمین می شود.

آزمایشگاه آموزشی جهت دوره کارشناسی می باشد.

درضمن دانشجویان تحصیلات تکمیلی جهت انجام پروژه های خود از این واحد بهره مند می شوند. این واحد آماده انجام طرح های پژوهشی مربوطه نیز می باشد.

 

 

ردیف تجهیزات عمومی
1 آون برای خشک کردن
2 بن ماری برای گرم کردن
3 ترازو برای توزین    
4 کوره الکتریکی برای خاکسترسنجی

 

 

ردیف تجهیزات اختصاصی
1 ساکاریمتر چشمی و دیجیتال: اندازه­گیری درصد ساکارز    
2 پلاریمتر چشمی: اندازه­گیری غلظت محلول­های قندی
3 لامپ مادون قرمز: خشک کردن نمونه­ ها      
4 اسپکتوفتومتر: رنگ سنجی                    
5 رفراکتومتر: سنجش ضریب شکست
6 مخلوط­ کن: آماده­ سازی نمونه­ ها

 

آزمایشگاه تکنولوژی لبنیات (شیر و فرآورده­ های لبنی)

معرفی: کنترل کیفیت شیر بوسیله انجام کلیه آزمایشات فیزیکی و شیمیایی لازم و ارائه استانداردهای موجود در این زمینه.

تولید و کنترل کیفیت فرآورده­های لبنی درحد امکانات موجود آزمایشگاه­های آموزشی است.

این واحد آزمایشگاهی آماده انجام پژوهشهای مربوطه می­ باشد و مورد استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای انجام پروژه­ های مربوطه است.

ردیف تجهیزات عمومی
1 ترازو: توزین      
2 آون: خشک کردن  
3 انکوباتور: تولید و نگهداری  
4 بن ماری: گرم کردن  
5 کوره: خاکسترسازی
6 یخچال: نگهداری

 

ردیف تجهیزات اختصاصی
1 PH متر: کنترل PH محصولات لبنی      
2 سانتریفوژربو: اندازه­گیری چربی محصولات لبنی
3 کریوسکوپ: اندازه­گیری نقطه انجماد شیر و محصولات مشابه
4 میکروسکوپ: مشاهده لام از استارتوهای فرآورده­های لبنی و آزمون­های میکروبی
5 ویسکوزیمتر: سنجش ویسکوزیته محصولات لبنی

 

آزمایشگاه بیوتکنولوژی-میکروبیولوژی مولکولی

معرفی آزمایشگاه:

الف- انجام کلیه آزمون های مولکولی مرتبط با میکرواورگانیزم ها

ب- انجام دست ورزی (Manipulation)در ژنوم باکتری ها برای تولید محصولات مفید (باکتریوسین ها)

ج- انجام آزمونهای Food Virology

ردیف

تجهیزات

1

ترموسایکلرPCR: Polymerase chain Reaction

2

اولتراسانتریفیوژیخچال دار

3

ست کامل الکتروفورز

4

Dry plate Incubator

5

هود لامینار

 

 

آزمایشگاه میکروبیولوژی صنعتی

فعالیت های اصلی:

1- یافتن میکرواورگانیسمی که بتواند انفورماسیون های مهم اقتصادی انجام دهد و تاکید بر یافتن یا ایجاد استریل های خاص میکرواورگانیسم هایی که مقادیر کافی فرآورده دلخواه را تولید کنند به طوریکه بتوان فرآورده را بصورت تجارتی وبا یک ارزش اقتصادی مناسب تولید کرد.

2-مشخص کردن مجموعه سوستراهایی که دارای اجزاء ارزانی باشد و مقدار بیشتری فرآورده مطلوب تولید کنند.مشخص کردن زمان هایی که وجود یا عدم وجود حتی مقادیر خیلی کم از یک جزء تشکیل دهنده می تواند به طور زیادی مقدار محصول را تغییر دهد

3- طراحی کردن تخمیرکننده هایی که شرایط محیطی مناسبی برای تولید حداکثر محصول فراهم سازند.

 

ردیف

تجهیزات

1

انکوباتور

2

فور

3

میکروسکوپ

4

اتوکلاو

5

یخچال

 

 

آزمایشگاه فرآوری صیفی­ جات

1-     تحقیقات جهت­ دار به­ منظور شناسایی و انتخاب واریته­ های مناسب از صیفی­ جات

2-     شناخت ترکیبات مغذی و مفید موجود در صیفی­ جات

3-     طراحی فرآیندهای مختلف برای تولید و فرمولاسیون برای محصولات با ماندگاری بالا از بخش­های مختلف صیفی­ جات

4-     بررسی امکان کاربرد پردازش تصویر و ماشین بینایی در بهبود کیفیت فرآورده­ های صیفی­ جات

5-     شبیه­ سازی رایانه­ ای فرآوری صیفی­ جات

6-     تولید مکمل­ های غذایی از صیفی­ جات

7-     شناسایی عوامل آلرژن در صیفی­ جات

8-     امکان سنجش کاربرد دانه صیفی­ جات

9-     طراحی و توسعه تجهیزات و ماشین­­ آلات محصولات حاصل از صیفی­ جات

10-  مطالعه بازار مصرف فرآورده­ های حاصل از صیفی­ جات

11-  بررسی امکان استفاده از پوست صیفی­ جات بعنوان مکمل غذایی انسان و دام

12-  شناسایی دقیق ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی بخش­های مختلف انواع صیفی­ جات

طرح­ های پژوهشی انجام شده و یا دردست انجام:

1-     بررسی امکان تولید فرآورده­ های با قابلیت ماندگاری بالا از هندوانه، خربزه و طالبی در مقیاس آزمایشگاهی

2-     بررسی ترکیبات شیمیایی و خواص فیزیکی دانه هندوانه، کدو، طالبی و خربزه بومی ایران و تعیین ویژگی­ های شیمیایی روغن حاصل از آن­ها

3-     بررسی امکان تولید نوشیدنی از دانه­ های محصولات جالیزی و ارزیابی عوامل مؤثر برکیفیت و ماندگاری آن

4-     بررسی امکان تولید پاستیل میوه­ای بر پایه محصولات جالیزی

عناوین برخی پایان­ نامه­ های کارشناسی ارشد و دکتری در زمینه فرآوری صیفی­ جات

1-     کاربرد شبکه عصبی و پردازش تصویر در مدلسازی و تجزیه و تحلیل فرایند خشک کردن کدو حلوایی به روش ترکیبی اسمز- جریان هوا

2-     بررسی عوامل مؤثر بر فرآوری طالبی و خربزه به روش خشک کردن اسمزی

3-     تولید امکان تولید نوشیدنی با ماندگاری بالا از دانه طالبی و بهینه­ سازی فرمولاسیون آن

4-     بررسی امکان فرآوری و نگهداری طالبی به روش اسمز انجماد

5-     بررسی تأثیر استفاده از آرد خربزه در فرمولاسیون فرآورده­ های گوشتی

بررسی امکان خشک کردن پالپ طالبی به روش کف­پوشی

 

آزمایشگاه میکروبیولوژی

معرفی آزمایشگاه:

بررسی و کشت باکتری های غیر بیماری زا (ساپروفیت) درکلاس های آموزشی کلیه رشته ها.

بررسی و کشت مواد غذایی مختلف(کنسروها و لبنیات – محصولات تخمیری و...)در کلاس های آموزشی گروه صنایع غذایی.

کلیه کلاس هادر مقطع کارشناسی می باشد.

برگزاری کلاس آموزشی میکروبیولوژی عمومی در مقطع کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی

 

 

 

ردیف

تجهیزات

1

آون

2

اتوکلاو

3

میکروسکوپ

4

هود شیمیایی

5

پلیت کانت

6

انکوباتور

 

 

آزمایشگاه شیمی آلی

انجام آزمایش های شیمی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی عمدتا شیمی روغن ها و چربی های خوراکی در سطح عالی