آزمایشگاه صنایع غذایی تکمیلی
اهداف
1- بررسی امکان فرآوری انواع محصولات کشاورزی خوراکی جهت افزایش عمر ماندگاری و انبارداری
2- فرآوری به روش خشک کردن با روشهای مختلف از جمله هوای داغ، مایکروویو و پاششی
3- مدلسازی مراحل خشک کردن محصولات غذایی مختلف
4- بهینه سازی شرایط سرخ کردن محصولات مختلف غذایی و بهبود کیفیت محصولات نهایی با استفاده از تکنیکهای مختلف از جمله پوشش دهی انواع ناگتها
5- مدلسازی خروج رطوبت و نفوذ روغن در محصولات سرخ شده
6-طراحی و ساخت برخی انواع خشک کن های مواد غذایی
7- فرمولاسیون و بهینه سازی تولید میان وعده هایی از جمله پاستیل بر پایه محصولات مختلف صنایع غذایی
8- فرمولاسیون و بهینه سازی تولید نانهای سنتی با استفاده از مخلوط آرد غلات
9- فرمولاسیون و بهینه سازی تولید انواع کیکها
10-کنترل فرایند تولید محصولات مختلف
11- بررسی امکان کاربرد پردازش تصویر و ماشین بینایی در بهبود کیفیت فرآورده های غذایی و امکان جایگزینی آن با روشها دستگاهی
12- طراحی سیستمهای شبیه ساز شرایط فیزیکی و شیمیایی دستگاه گوارش
13- طراحی بیوحسگرهای هوشمند غذایی
14- تولید میکرو و نانو کپسولهای غذایی با روشهای مختلف
15- مدلسازی رهایش ذرات پوشش داده شده در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش
طرح های پژوهشی انجام شده و در دست انجام:
1- کاربرد پردازش تصویر در ارزیابی خصوصیات کیفی نان
2- ارزیابی تأثیر پیش تیمار اسمز و صوتدهی بر میزان انتقال جرم طی فرآیند خشک کردن موز با هوای داغ
3- بهینه سازی فرمولاسیون و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و ارگانولپتیکی پاستیل بر پایه سیب و کدو
4- بهینه سازی شرایط تولید پودر آب انار
5- بهینه سازی فرمولاسیون پاستیل هویج فرنگی و مدلسازی کینتیک انتقال جرم طی خشک کردن هوای داغ
6- مدلسازی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فلفل دلمه ای پوشش دهی شده طی مدت زمان نگهداری با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی
7- بررسی امکان استفاده از نانوذرات در ساخت حسگر زیستی به منظور شناسایی آمینهای بیوژنیک
8- بررسی امکان شبیه سازی شرایط دهان در ارزیابی رهایش مواد طعم دهنده در یک سیستم غذایی مدل
9- بررسی امکان کاربرد استنتاج فازی و پردازش تصویر در مدلسازی و بهینه سازی فرمولاسیون سس مایونز رژیمی
ردیف |
تجهیزات |
1 |
آون برقی |
2 |
اسپری درایر |
3 |
بن ماری |
4 |
هموژنایزر |
5 |
تجزیه پروتئین |
6 |
اسکنر TLC |
7 |
|
آزمایشگاه کنسروسازی
آزمایشگاه گوشت و فرآورده های گوشتی
ردیف |
تجهیزات |
1 |
الکتروفورز: جدا سازی پروتئین ها |
2 |
رنگ سنج: اندازه گیری رنگ موادغذایی |
3 |
aw سنج: اندازه گیری فعالیت آب مواد غذایی |
4 |
GC: جداسازی |
5 |
HPLC: جداسازی |
6 |
اسپکتروفتومتر uv- vis: طیف سنجی |
7 |
سایر دستگاههای متداول آزمایشگاهی: آماده سازی نمونه |
آزمایشگاه فرمولاسیون و ارزیابی حسی موادغذایی
آزمایشگاه فرمولاسیون و ارزیابی حسی مواد غذایی واقع در مجتمع صنایع غذایی با دارا بودن اتاقهای ارزیابی مخصوص اعضاء این امکان را فراهم نموده است که ارزیابی حسی تخصصی طرحهای تحقیقاتی با استانداردهای جهانی صورت پذیرد. وجود دستگاههایی نظیر آسیاب ساچمهای(ballmill refiner) و refiner آزمایشگاهی، تولید محصولات و فرآوردههای شکلاتی و ... را میسر میسازد. دیگر امکانات معمول آزمایشگاه فرمولاسیون نظیر انواع همزنها و مخلوطکنها اینکوباتور آمون و سانتریفیوژ و ... در آزمایشگاه موجود می باشد.
ردیف |
تجهیزات |
1 |
ترازو(دقت g10( |
2 |
آسیاب ساچمه ای ترازو(دقت g10(:توسعه اندازه ذرات و نرم کردن مخلوط های خاص |
3 |
Refiner: توسعه طعم و بهبود بافت شکلات |
4 |
انواع میکسر: مخلوط کردن و یکنواخت کردن |
5 |
آون: اندازهگیری رطوبت، خشک کردن |
6 |
اینکوباتور: نگهداری در دمای خاص |
7 |
سانتریفیوژ شیر: جداسازی |
8 |
بستنی ساز: منجمد کردن و یکنواخت نمودن مخلوط بستنی |
9 |
PH متر: اندازهگیری PH |
10 |
فر- تستر: حرارت دهی تا دمای 230 درجه سانتیگراد |
11 |
بن ماری: حرارتدهی متعادل(غیرمستقیم) |
12 |
دسیکاتور: خشک نگهداشتن نمونه ها |
13 |
دماسنج مادون قرمز: اندازهگیری دماهای بالای 100 درجه سانتیگراد از راه دور |
14 |
رفراکتومتر دیجیتال: اندازه گیری Brix |
آزمایشگاه بیوفیزیک موادغذایی
ردیف |
تجهیزات |
1 |
ویسکومتر چرخشی: بررسی رفتار جریان سیالات غیر نیوتنی |
2 |
رئومتر: بررسی خواص رئولوژیکی سیالات و نیمه جامدات |
3 |
نیروسنج: بررسی خواص مکانیکی مواد |
4 |
ویسکومتر کاپیلاری: بررسی خواص ویسکوزیته محلول های نیوتنی |
5 |
سرعت حدسنج: اندازه گیری سرعت حد محصولات کشاودرزی و موادغذایی |
6 |
سطح شیب دار اصطکاک: اندازه گیری ضریب اصطکاک استاتیک |
آزمایشگاه بسته بندی مواد غذایی
ردیف | تجهیزات |
1 |
انواع آون و اینکی باتور دماهای بالا و زیر صفر جهت نگهداری نمونه ها |
2 | دستگاه Burst: انجام آزمون مقاومت به ترکیدگی انواع لفافهای بسته بندی تک لایه و چند لایه |
3 | دستگاه تست شرایط محیطی: مشابه سازی شرایط دمایی و رطوبت جهت آزمونهای ماندگاری |
4 | دستگاه پمپ: بسته بندی بسته ها در شرایط هوای معمولی |
5 | اتمسفر اصلاح شده وکیوم و FlashingGas |
6 | میکسر گاز: تهیه نسبتهای مختلف گاز، اکسیژن، دی اکسیدکربن و ازت جهت تزریق به دستگاه مپ |
7 | گاز آنالیز: تعیین درصد گاز اکسیژن، دی اکسید کربن و ازت داخل بسته بندی |
8 | میکسر خمیر: تهیه انواع مخلوط مواد غذایی با ویسکوزیته بالا |
9 |
PH متر: آزمون PH |
10 | هیتر با همزن آماده سازی نمونه ها |
11 | یخچال فریزر نگهداری نمونه ها |
آزمایشگاه تحقیقات عالی در شیمی مواد غذایی
ردیف |
تجهیزات |
1 |
Rancimat: اندازه گیری OSI روغن ها و چربی ها |
2 |
HPLC: اندازه گیری ترکیبات قطبی روغن هاو... |
3 |
کارل فیشر: اندازه گیری رطوبت |
4 |
اسپکتروفتومترUV-Vis: طیف گیری، واندن جذب در طول موج مشخص |
5 |
آون و اینکوباتور |
6 |
ترازوی حساس |
مرکز پژوهشی فناوری های نوین
آزمایشگاه در سال 1385 تاسیس شد این آزمایشگاه باهدف راه اندازی روشهای نوین در صنایع غذایی ازجمله فرآیندهای غیر حرارتی به عنوان فن آوری های جدید به منظور تولید ، فرآوری و نگهداری موادغذایی مورد توجه قرار گرفته است.
ازجمله کارهای انجام شده در این مرکز اجرای طرح ها، تهیه کتب فن اوری های صنایع غذایی، تکمیل پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری اشاره نمود.
ردیف |
تجهیزات |
1 |
اولتراسوند: اختلاط،استخراج، خشک کردن، تمیزکردن سطوح و استریلیزاسیون |
2 |
دستگاه فر،خمیرگیر، بسته بندی: جهت تولید نان و کیک |
3 |
اتوکلاو: جهت استریل محیط کشت |
4 |
انکوباتور معمولی و دار Co2: رشد باکتری ها و میکرواورگانیزم ها |
5 |
میکروسکوپ معمولی و دوربین دار: جهت شناسایی و عکسبرداری از باکتری ها |
6 |
دستگاه الایزا: جهت شناسایی ویروس ها و باکتری ها |
7 |
هموژنایزر: هموژن کردن فازهای آبی |
8 |
سانتریفیوژمعمولی و یخچال دار: جداسازی ذرات جامد ازمایع |
9 |
دستگاه آب مقطعرگیری معمولی و دیونایز: جهت تهیه محلولها و محیط کشت |
10 |
دستگاه فریزدرایر: جهت خشک کردن نمونه ها با ماندگاری بالا |
11 |
آون و خشک کن: جهت استریل کردن فلزات و شیشه ها و خشک کردن نمونه ها |
12 |
بن ماری وسیرکولاتور بن ماری |
13 |
Phمتر ،ترازو، شیکر |
14 |
پمپ خلاء ، هات پلیت |
آزمایشگاه مرکزی
ردیف | تجهیزات |
1 |
کجلدال: اندازه گیری پروتئین |
2 |
واتراکتیویته: اندازگیری اب فعالیت |
3 |
اچ پی ال سی: تعیین مواد غذایی |
4 |
اسپری درایر: خشک کردن و پودر کردن مواد غذایی مایع |
5 |
سانتریفوژ: جداسازی |
6 |
هموژنایزر: یکسان کردن مواد |
7 |
فرمانتور: تخمیر مواد |
8 |
فلیم فتومتر: تعیین N,P,K در مواد غذایی |
9 |
ان پروتئین: تعیین پروتئین |
10 |
تکسچر: ازمایش بافت مواد غذایی |
11 |
اسپکتروفتومتر: تعیین جذب طیف در مواد غذایی |
12 |
تی ال سی اسکنر: تعیین مواد غذایی |
آزمایشگاه قنادی و تنقلات
معرفی: تولید فرآورده های قنادی و تنقلات در حد امکانات موجود، کنترل کیفیت فرآورده های قنادی تولیدی، کنترل کیفیت فرآورده های قنادی که امکان تولید آن ها در آزمایشگاه نی باشد بصورت نمونه های آماده، کنترل کیفیت عسل
آزمایشگاه آموزشی(جهت دوره کارشناسی) می باشد.
این واحد آماده انجام طرح های پژوهشی مربوطه بوده و در حال حاضر به دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای انجام پروژه های خود نیز سرویس دهی دارد.
لازم به ذکر است که تولید بسیاری از فرآورده های قنادی نظیر نبات، پاستیل، آدامس و ... که در این واحد صورت می پذیرد وسایل شیشه ای و قنادی خاص خود رانیاز دارد که در این واحد موجود می باشد.
ردیف | تجهیزات عمومی |
1 | ترازو برای وزن کردن |
2 | کوره الکتریکی جهت خاکسترسازی |
3 | آون برای خشک کردن |
4 | انکوباتور برای نگهداری و رساندن |
5 | بن ماری برای گرم کردن |
6 | یخچال جهت نگهداری و رساندن |
ردیف | تجهیزات اختصاصی |
1 | ساکاریمتر برای قندسنجی |
2 | مخلوط کن و آسیاب برقی برای تولید |
3 |
رفراکتومتر برای ضریب شکست سنجی |
آزمایشگاه تکنولوژی قند
معرفی: این واحد آزمایشگاهی کلیه آزمون های کنترل کیفیت مربوط به کارخانجات قند و شکر را براساس روشهای استاندارد انجام می دهد. نمونه های مورد استفاده جهت این آزمایشگاه از کارخانجات قند تأمین می شود.
آزمایشگاه آموزشی جهت دوره کارشناسی می باشد.
درضمن دانشجویان تحصیلات تکمیلی جهت انجام پروژه های خود از این واحد بهره مند می شوند. این واحد آماده انجام طرح های پژوهشی مربوطه نیز می باشد.
ردیف | تجهیزات عمومی |
1 | آون برای خشک کردن |
2 | بن ماری برای گرم کردن |
3 | ترازو برای توزین |
4 | کوره الکتریکی برای خاکسترسنجی |
ردیف | تجهیزات اختصاصی |
1 | ساکاریمتر چشمی و دیجیتال: اندازهگیری درصد ساکارز |
2 | پلاریمتر چشمی: اندازهگیری غلظت محلولهای قندی |
3 | لامپ مادون قرمز: خشک کردن نمونه ها |
4 | اسپکتوفتومتر: رنگ سنجی |
5 | رفراکتومتر: سنجش ضریب شکست |
6 | مخلوط کن: آماده سازی نمونه ها |
آزمایشگاه تکنولوژی لبنیات (شیر و فرآورده های لبنی)
معرفی: کنترل کیفیت شیر بوسیله انجام کلیه آزمایشات فیزیکی و شیمیایی لازم و ارائه استانداردهای موجود در این زمینه.
تولید و کنترل کیفیت فرآوردههای لبنی درحد امکانات موجود آزمایشگاههای آموزشی است.
این واحد آزمایشگاهی آماده انجام پژوهشهای مربوطه می باشد و مورد استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای انجام پروژه های مربوطه است.
ردیف | تجهیزات عمومی |
1 | ترازو: توزین |
2 | آون: خشک کردن |
3 | انکوباتور: تولید و نگهداری |
4 | بن ماری: گرم کردن |
5 | کوره: خاکسترسازی |
6 | یخچال: نگهداری |
ردیف | تجهیزات اختصاصی |
1 | PH متر: کنترل PH محصولات لبنی |
2 | سانتریفوژربو: اندازهگیری چربی محصولات لبنی |
3 | کریوسکوپ: اندازهگیری نقطه انجماد شیر و محصولات مشابه |
4 | میکروسکوپ: مشاهده لام از استارتوهای فرآوردههای لبنی و آزمونهای میکروبی |
5 | ویسکوزیمتر: سنجش ویسکوزیته محصولات لبنی |
آزمایشگاه بیوتکنولوژی-میکروبیولوژی مولکولی
معرفی آزمایشگاه:
الف- انجام کلیه آزمون های مولکولی مرتبط با میکرواورگانیزم ها
ب- انجام دست ورزی (Manipulation)در ژنوم باکتری ها برای تولید محصولات مفید (باکتریوسین ها)
ج- انجام آزمونهای Food Virology
ردیف |
تجهیزات |
1 |
ترموسایکلرPCR: Polymerase chain Reaction |
2 |
اولتراسانتریفیوژیخچال دار |
3 |
ست کامل الکتروفورز |
4 |
Dry plate Incubator |
5 |
هود لامینار |
آزمایشگاه میکروبیولوژی صنعتی
فعالیت های اصلی:
1- یافتن میکرواورگانیسمی که بتواند انفورماسیون های مهم اقتصادی انجام دهد و تاکید بر یافتن یا ایجاد استریل های خاص میکرواورگانیسم هایی که مقادیر کافی فرآورده دلخواه را تولید کنند به طوریکه بتوان فرآورده را بصورت تجارتی وبا یک ارزش اقتصادی مناسب تولید کرد.
2-مشخص کردن مجموعه سوستراهایی که دارای اجزاء ارزانی باشد و مقدار بیشتری فرآورده مطلوب تولید کنند.مشخص کردن زمان هایی که وجود یا عدم وجود حتی مقادیر خیلی کم از یک جزء تشکیل دهنده می تواند به طور زیادی مقدار محصول را تغییر دهد
3- طراحی کردن تخمیرکننده هایی که شرایط محیطی مناسبی برای تولید حداکثر محصول فراهم سازند.
ردیف |
تجهیزات |
1 |
انکوباتور |
2 |
فور |
3 |
میکروسکوپ |
4 |
اتوکلاو |
5 |
یخچال |
آزمایشگاه فرآوری صیفی جات
1- تحقیقات جهت دار به منظور شناسایی و انتخاب واریته های مناسب از صیفی جات
2- شناخت ترکیبات مغذی و مفید موجود در صیفی جات
3- طراحی فرآیندهای مختلف برای تولید و فرمولاسیون برای محصولات با ماندگاری بالا از بخشهای مختلف صیفی جات
4- بررسی امکان کاربرد پردازش تصویر و ماشین بینایی در بهبود کیفیت فرآورده های صیفی جات
5- شبیه سازی رایانه ای فرآوری صیفی جات
6- تولید مکمل های غذایی از صیفی جات
7- شناسایی عوامل آلرژن در صیفی جات
8- امکان سنجش کاربرد دانه صیفی جات
9- طراحی و توسعه تجهیزات و ماشین آلات محصولات حاصل از صیفی جات
10- مطالعه بازار مصرف فرآورده های حاصل از صیفی جات
11- بررسی امکان استفاده از پوست صیفی جات بعنوان مکمل غذایی انسان و دام
12- شناسایی دقیق ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی بخشهای مختلف انواع صیفی جات
طرح های پژوهشی انجام شده و یا دردست انجام:
1- بررسی امکان تولید فرآورده های با قابلیت ماندگاری بالا از هندوانه، خربزه و طالبی در مقیاس آزمایشگاهی
2- بررسی ترکیبات شیمیایی و خواص فیزیکی دانه هندوانه، کدو، طالبی و خربزه بومی ایران و تعیین ویژگی های شیمیایی روغن حاصل از آنها
3- بررسی امکان تولید نوشیدنی از دانه های محصولات جالیزی و ارزیابی عوامل مؤثر برکیفیت و ماندگاری آن
4- بررسی امکان تولید پاستیل میوهای بر پایه محصولات جالیزی
عناوین برخی پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری در زمینه فرآوری صیفی جات
1- کاربرد شبکه عصبی و پردازش تصویر در مدلسازی و تجزیه و تحلیل فرایند خشک کردن کدو حلوایی به روش ترکیبی اسمز- جریان هوا
2- بررسی عوامل مؤثر بر فرآوری طالبی و خربزه به روش خشک کردن اسمزی
3- تولید امکان تولید نوشیدنی با ماندگاری بالا از دانه طالبی و بهینه سازی فرمولاسیون آن
4- بررسی امکان فرآوری و نگهداری طالبی به روش اسمز انجماد
5- بررسی تأثیر استفاده از آرد خربزه در فرمولاسیون فرآورده های گوشتی
بررسی امکان خشک کردن پالپ طالبی به روش کفپوشی
آزمایشگاه میکروبیولوژی
معرفی آزمایشگاه:
بررسی و کشت باکتری های غیر بیماری زا (ساپروفیت) درکلاس های آموزشی کلیه رشته ها.
بررسی و کشت مواد غذایی مختلف(کنسروها و لبنیات – محصولات تخمیری و...)در کلاس های آموزشی گروه صنایع غذایی.
کلیه کلاس هادر مقطع کارشناسی می باشد.
برگزاری کلاس آموزشی میکروبیولوژی عمومی در مقطع کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی
ردیف |
تجهیزات |
1 |
آون |
2 |
اتوکلاو |
3 |
میکروسکوپ |
4 |
هود شیمیایی |
5 |
پلیت کانت |
6 |
انکوباتور |
آزمایشگاه شیمی آلی
انجام آزمایش های شیمی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی – عمدتا شیمی روغن ها و چربی های خوراکی در سطح عالی