تالیف: دنیل ، ام. جوئل، جاناتان گرسل، لایتون جی. مسلمان
ترجمه: دکتر ابراهیم ایزدی دربندی، دکتر اکبر علی وردی، مهندس مریم شوریابی، مهندس نیرالسادات حسینی، مهندس محبوبه ملایی
تاریخ نشر: 1398
این کتاب که حاصل تحقیقات بیش از 40 محقق برجسته و سرشناس است، در نوع خود اثری منحصر به فرد است که از نگاهی عمیق و علمی به زوایای مختلف زیست شناسی، فیزیولوژی، ژنتیک و مدیریت گیاهان انگل خانواده گل جالیز پرداخته است. چیدمان فصول کتاب بسیار هوشمندانه و در دو بخش مجزا طراحی و تدوین شده است. در بخش اول کتاب که شامل 16 فصل اســــــت به بررسی خصوصیــــات گیاه شناسی و شناسایی گونه های مختلف گل جالیز، پراکنش جغرافیایی، فیزیولوژی و ژنتیــــک گل جالیز پرداخته شـــــده است و در بخش دوم با استفاده از یافته های علمی و پایه ای اشاره شده در بخش اول، در 10 فصل با نگاهی علمی، راهکارهای مدیریت و کنترل انگل های این خانواده بررسی شده است. موضوع های کتاب حاضر بر اساس سرفصل های مصوب دفتر برنامه ریزی آموزش عالی برای دروس مرتبط با شناسایی علف های هرز، اکولوژی علف های هرز، ژنتیک و اصلاح نباتات و مدیریت و کنترل گیاهان انگل خانواده گل جالیـــــز در مقاطع کارشنــــاسی و تحصیلات تکمیلی رشته های زیست شناسی گیاهی، کشاورزی و منابع طبیعی مفید است و راهنمای مناسبی برای تولیدکنندگان فارغ التحصیل از مراکز دانشگاهی است.
تاليف: داگلاس دي. بوهلر، ترجمه: دكتر محمدحسن راشد محصل-مهندس سيد احمد حسيني، تاريخ نشر:1386
در كتابي كه پيش روي شماست تعدادي از بهترين محققان عصر حاضر تلاش كرده اند تا مطالب روز را در بوته نقد و بررسي قرار دهند، نظام هاي مديريت علف هاي هرز را بهبود بخشند.
در معرض تنش شوری بوده و یا تولید خود را در اثر شوری از دست دادهاند و هر ساله حدود 5 میلیون هکتار از اراضی دنیا به دلیل شوری بهرهوری خود را از دست میدهند. در ایران نیز حدود 16 تا 23 میلیون هکتار از اراضی، شور میباشند. این مساحت شامل اراضی قابل کشت، بیابانها، مردابها، دشت کویر و لوت میباشد. به تازگی مساحت این اراضی حدود 25 میلیون هکتار تخمین زده شده است و ادعا میشود 50% اراضی تحت آبیاری شور شده و یا در معرض شور شدن هستند. با وجود گستره اراضی شور در ایران مطالعات قابل توجهی در مورد مساحت اراضی شور و سدیک انجام نشده است.
در بخش اول به مفاهيم و تغييرات سيتوژنتيکی و توضيح روشهای مختلف مطالعه و بررسی کروموزومها و استفاده از نمادگذاری صحيح پرداخته است. در اين بخش تغييرات کروموزومی از نوع اضافه داشت، کمداشت، وارونگی و تبادلات کروموزومی مورد بحث قرار گرفته است. در ادامه به روشهای توليد هاپلوئيدی و کاربرد آنها در اصلاح نباتات و تحقيقات جهشزايی، سيتوژنتيکی، تکاملی و پلیپلوئيدی و اهميت آن در تکامل و اصلاح گياهان پرداخته است. همچنين استفاده از اتوپلوئيدی، الوپلوئيدی، آنيوپلوئيدی به ويژه مونوسوميکها، نولیسوميکها، تریسوميکها و تتراسوميکها در اصلاح نباتات
به تفصيل مورد بحث قرار گرفتهاند. در انتهای اين بخش روشهای انتقال ژن با استفاده از دستورزی کروموزومی و توليد گياهان آمفیپلوئيد جديد و پديدههاي آپوميکسی بحث شده است. در بخش دوم تحت عنوان سيتوژنتيک مولکولی، به استفاده از سيتوژنتيک مولکولي در تشخيص ژنهای صفات خاص، تهيه نقشههای ژنتيکی، سيتوژنتيکي و فيزيکی به کمک نشانگرهای مولکولی و موضوعاتی نظير محتوای DNAی هستهای و سازماندهی آن و خانوادههای چند ژنی در يوکاريوتها پرداخته است.