برداشت زعفران در ايران به صورت سنتي انجام مي‌گيرد و توليدكننده‌ها مي‌بايست در يك دوره زماني كوتاه مدت (در فاصله طلوع آفتاب تا نهايتا 4 بعدازظهر)، تمامي محصول گل خود را برداشت ‌كنند. كارگران برداشت زعفران در طول روز كاري، در شرايط نامطلوب ارگونوميك كاري مشغول به كار مي‌باشند كه منجر به  اختلالات اسكلتي عضلاني در آنها مي‌گردد. اگرچه آماري در دست نمي‌باشد اما اين امر بار مالي قابل توجهي را برمتوليان بهداشت و درمان تحميل مي‌كند. براين اساس، دستگاهي توسط تيمي از گروه مهندسي بيوسيستم دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد به سرپرستي آقاي دكتر محمدعلي ابراهيمي‌نيك و همكاري آقايان :سيدعلي دهنوي و معين حدادمقدم ( از دانشجويان مقطع كارشناسي )و امين نيكخواه دانشجوي مقطع دكتري اين رشته ، طراحي و ساخته شد. دستگاه مذكور نخست توسط گروه بيوسيستم دانشگاه ويسكانسين آمريكا و وزارت بهداشت آمريكا در سال 2008 براي وجين برخي از محصولات رديفي طراحي شده بود. تيم تحقيقاتي گروه بيوسيستم دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد با ايجاد اصلاحات و تغييراتي در طراحي دستگاه، آن را براي برداشت زعفران در شرايط مزارع ايران بهينه‌سازي كردند. تصاوير پيوست مربوط به تست اوليه اين دستگاه در مزرعه‌اي در نيشابور است. طي چند ساعت كار با آن و نظرخواهي از كارگران، ثابت شد كه دستگاه به طور موثري باعث تسهيل در برداشت و كاهش خستگي كارگران مي‌شود. همچنين مشاهدات نشان داد كه استفاده از اين دستگاه نقش به‌سزايي در افزايش راندمان نيروي كار و كاهش آسيب‌هاي اسكلتي عضلاني كارگران در حين برداشت دارد.

شايان ذكر است كه: گروه مهندسي بيوسيستم دانشكده كشاورزي  ابراز اميدواري و اعلام آمادگي كرد كه سازمانها و نهاد هاتي ذيربط از جمله   سازمان جهاد كشاورزي  از اين تجربه استفاده نموده و  زمينه لازم براي ترويج اين وسيله مقرون به‌صرفه و كارا در بين كشاورزان را فراهم آورد تا ضريب نفوذ آن در بين جامعه روستايي بيشتر گردد.

برداشت زعفران1

برداشت زعفران2jpg

برداشت زعفران3

برداشت زعفران4

 

 

اخبار دانشکده