دوشنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
دكتر محمد فارسي ، استاد گروه آموزشي بيوتكنولوژي كشاورزي ، دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد اظهار داشت : با توجه به وفور ضايعات كشاورزي و كثرت فارغ التحصيلان كشاورزي جوياي كار و همچنين وفور انرژي ارزان و مصرف كم آب، صنعت توليد و پرورش قارچهاي خوراكي به شكل چرخه كامل ، مكانيزه و صنعتي ميتواند در تامين غذا ، سلامت و ايجاد اشتغال در كشور نقش موثري ايفا نمايد.
نشستپژوهشگران ، اساتيد ، دانشجويان و علاقمندان موضوعات مرتبط با توليد و كشاورزي بويژه توليد و پرورش قارچهاي خوراكي ،فرآوري محصولات و فرآيندهاي توليد غذا و ارتباط آن با پايداري اقتصاد ،سلامت واشتغال و استمرار حيات اكوسيستم و محيط زيست در روز دوشنبه 4 ارديبهشت ماه 1396 در سالن ويدئو كنفرانس ساختمان تحصيلات تكميلي دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.
اين نشست هفتمين سخنراني از مجموعه سخنرانيهاي علمي دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد بود كه توسط دكترمحمد فارسي ، استاد گروه آموزشي بيوتكنولوزي كشاورزي دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد با عنوان “ قارچ ها : داروخانه هاي سيار و توليد كنندگان غذا از ضايعات كشاورزي “ ايراد شد .
دكتر محمد فارسي در ابتدا اظهار داشت : قدمت استفاده از قارچها به دوران ماقبل تاريخ بر ميگردد. قبل از اينكه انسان به استفاده از موجودات ديگر پي ببرد، از قارچها به عنوان غذا استفاده ميكرده است. قارچها به عنوان سدي در برابر قحطي و احتمالاً دارويي براي معالجه سرطان در نظر گرفته ميشوند و از پتانسيل بالايي براي تغذيه مردم كشورهاي جهان سوم برخوردارند. قارچها را ميتوان در هر اقليمي، ماداميكه شرايط رشد آنها فراهم شود، كشت نمود. به طوريكه قارچها تقريباً در بسياري از نقاط دنيا و در تمامي فصول، رشد ميكنند و در كشور ما نيز به علت وجود آب وهواي ايده آل، پرورش آنها انجام ميشود. مصرف قارچ به عنوان يك ماده غذايي ارزشمند و كامل در تمامي نقاط دنيا در حال گسترش است. هر رعيت بدون زمين ميتواند به كشت و پرورش قارچ به عنوان محصولي با ارزش اقدام نمايد، فقط كافي است از تكنولوژي مناسب، تركيب مناسب مواد براي پرورش و بذر (اسپاون) خوب استفاده نمايد. تكنولوژي موجود براي پرورش قارچها از سطح بسيار پايين تا سطح بسيار پيشرفته وجود دارد. بر اساس نوشتههاي هيروكليوف در 4600 سال پيش، مصريان قديم به قارچ به عنوان يك هديه با ارزش نگاه ميكردند و از آن به عنوان مادة شفابخش بيماريها و نيرو دهنده خارقالعاده ياد مينمودند
وي اضافه نمود : از آنجاييكه قارچها جزء موجودات هتروتروف هستند، تركيب پروتئيني آنها به پروتئين حيواني شبيه بوده و با دارا بودن اسيد آمينههاي ضروري مورد نياز انسان، تكميل كنندة پروتئين گياهي ميباشند. قارچهاي عالي به دليل توانايي در تجزيه ليگنوسلولز، قادرند بقاياي گياهي غير قابل مصرف را به مواد غذايي با ارزش تبديل نمايند. قارچها موجوداتي منحصر به فرد هستند كه با هيچ يك از گياهان قابل قياس نميباشند. در تجزيه قارچها مواد شيميايي مشابه مواد موجود در گوشت دامها مشاهده ميشود.
همچنين وي گفت : قارچ شيتاكه در ژاپن و قارچ برنج در چين تقريباً دو هزار سال قبل با سادهترين روش و الهام از طبيعت بر روي چوب درختان كشت ميشدهاند و تكنولوژي روش كاشت اين قارچها جزء هنرهاي قديمي و محرمانه اين سرزمينها بوده است. در حدود 700 سال قبل از ميلاد، قارچ دكمهاي در حومه پاريس و توسط باغبانان فرانسوي كشت ميشده است.
تكنيك كشت قارچ در گلخانهها براي اولين بار در سال 1754 در سوئد ابداع شد و سپس به انگلستان و ساير نقاط اروپا گسترش يافت. در سال 1910 ميلادي در ايالات متحده آمريكا سالنهاي استاندارد پرورش قارچ ساخته شد. انباشت تجربه و توسعه تكنولوژي از يك سو و ياري جستن از محققان از سوي ديگر، باعث توليد ايزولههاي خالص گرديد و در نهايت امكان توليد صنعتي قارچ را در سطح وسيع فراهم نمود.
اين استاد دانشگاه در بخش پاياني سخنان خود اضافه نمود : صنعت توليد قارچ در ايران در مقايسه با كشورهاي شرقي، از قبيل چين، كره و ژاپن و كشورهاي غربي همچون فرانسه و اسپانيا جديد است و بيش از 50 سال از عمر آن نميگذرد. مصرف سرانه قارچ در كشورهاي غربي حدود 5 كيلو گرم در سال ولي در كشورما حدود 1/5كيلو گرم است. با توجه به وفور ضايعات كشاورزي و كثرت فارغ التحصيلان كشاورزي جوياي كار و همچنين وفور ضايعات كشاورزي، انرژي ارزان و مصرف كم آب، اين صنعت ميتواند در تامين غذا و ايجاد اشتغال در كشور نقش موثري ايفا نمايد.
شايان ذكر است كه در انتهاي اين سخنراني به سوالات حاضران پاسخ داده شد.