شنبه 18 آذر 1396

در سال هاي اخير علف كش ها به عنوان پر مصرف ترين آفت كش هاي كشاورزي چه در مقياس جهاني و چه در مقياس داخلي هستند. روند رو به رشد كاربرد اين مواد شيميايي كشاورزي ضمن اينكه آلودگي ها و مخاطرات زيست محيطي زيادي را در پي داشته است، پديده هايي همچون فرار و بادبردگي علف كش ها، بروز مقاومت به علف كش ها در گياهان ناخواسته و پسماند آنها در محيط بويژه مواد غذايي و خاك كه تهديدي جدي براي سلامت انسان و كشت محصولات تناوبي بعدي به شمار مي روند را نیز به همراه داشته است. از اينرو تحقيقات در خصوص بهينه سازي مصرف و بهبود كارايي استفاده از آنها به منظور كاهش كاربرد علف كش ها از ضروريات اجتناب ناپذير امروزي به شمار مي رود. در اين ارتباط با توجه به اهميت تحقيقات مربوط به آزمايش هاي دز رسپانس علف كش ها و نياز به يك سامانه دقيق تحقيقاتي كه كمبود آن به شدت در كشور و بخصوص دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي حس مي شود، ما را بر آن ساخت تا با استفاده از تجربيات حاصل از دوران فرصت مطالعاتي در كشور ايتاليا اقدام به طراحي و ساخت اتاقك سمپاش تحقيقاتي و بومي سازي آن كنيم. ايده اوليه اين طرح در سال 94 و در كارگروه ساماندهي آزمايشگاههاي گروه زراعت و اصلاح نباتات مطرح و پس از تاييد بلافاصله وارد فاز عملياتي شد. عمليات طراحي و ساخت دستگاه حدود دو سال طول كشيد و در حال حاضر آماده بهره برداري و پيشبرد پروژه هاي تحقيقاتي است.

شايان ذكر است اين دستگاه ضمن اينكه قابليت هاي ويژه اي براي پيش بيني در اجراي طرح هاي پژوهشي با اهداف گوناگون دارد به لحاظ زيست محيطي و امنيت نيز كاملا استانداردهاي لازم در آن پيش بيني شده است بطوريكه كاربر با اطمينان كامل از عدم تماس با سموم مي تواند از دستگاه استفاده كند.

طراحي و ساخت این سیستم در نوع خود برای اولین بار در کشور انجام شده است و بهره برداري از آن ضمن اینکه نیاز تحقيقاتي دانشکده كشاورزي را مرتفع خواهد كرد، امکان صدور دانش آن به سایر مراکز تحقیقاتی و دانشگاههای نیازمند نیز وجود دارد.

لازم به ذكر است كه نمونه های خارجی موجود در برخي مراكز تحقيقاتي و دانشگاههاي خارج از كشور به مراتب دارای قیمت تمام شده بالایی داشته و از طرفی امکان ورود آنها با توجه به حجم اتاقک و شرایط موجود نيست.

*از ويژگيها و قابليت هاي مهم اين سامانه مي توان به موارد زیر اشاره كرد.

1- قابلیت سمپاشی خودکار و دستی، متحرک و ثابت

2- بدنه مقاوم به سموم و زنگ زدگی

3- قابلیت شستشوی خودکار

4- قابلیت سمپاشی با سرعت های متفاوت

5- مجهز به سیستم تهویه و جمع آوری فاضلاب و هیچ گونه الودگی جنبی

6- قابلیت تنظیم فشار پاشش و تعویض نازل ها

7- قابلیت تنظیم ارتفاع پاشش

8- قابلیت تحرک و جابجایی در محیط

9– سامانه هوشمند و قابل برنامه ریزی برای کنترل بخش های مختلف دستگاه.

  • لازم به یادآوری است که این دستگاه بر اساس همکاری مشترک بین دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی و دانشكده كشاورزي شیروان بر اساس ایده آقای دکتر ابراهیم ایزدی عضو هیات علمی گروه زارعت و اصلاح نباتات طراحی و توسط آقای دکتر محمد زارع مهرجردی عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی شیروان ساخته شده است.

1

 

2

3

اخبار دانشکده