×

توجه

Lack of access rights - File 'http:/www.um.ac.ir/images/330x250xce4ce89cb378b1fa09ff527e69b767db.jpg.pagespeed.ic.Qcm7R_DWVm.jpg'

دوشنبه26 شهریور 1397

به‌منظور آشنایی با وضعیت کشاورزی و دام‌پروری شهرستان نیشابور، مسئولان دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد از این شهرستان بازدید کردند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد،  به‌منظور آشنایی با وضعیت کشاورزی و دام‌پروری شهرستان نیشابور، هیئتی شامل رئیس، معاون پژوهش و فناوری و دکتر مساعدی استاد گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد از این شهرستان بازدید کردند.

در ابتدای این بازدید نشستی با مدیر و مسئولین بخش‌های زراعت و علوم دام جهاد کشاورزی شهرستان که اکثراً از دانش‌آموختگان دانشگاه فردوسی مشهد بودند،  برگزار شد. مهندس فرهمندی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیشابور، با اشاره به وضعیت شهرستان به لحاظ سطح زیر کشت و تولیدات کشاورزی، به برخی مسائل و مشکلات مهمی نظیر کاهش میزان و کیفیت آب اشاره داشت.

دکتر احمد نظامی رییس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در این جلسه، ضمن اعلام آمادگی دانشکده کشاورزی جهت بررسی علمی و بهبود وضعیت کشاورزی منطقه نیشابور در حوزه‌های مختلف، به بیان دیدگاه‌های تخصصی و راهکارهای برون‌رفت از شرایط اقلیمی پیش‌آمده پرداختند. ایشان بر استفاده از دانش روز در جهت حفظ منابع طبیعی و استفاده بهینه از این منابع در تولید محصولات کشاورزی تأکید نمود.

همچنین در این جلسه به نقش کلیدی و بسیار مؤثر آگاهی و بینش درزمینهٔ رعایت اصول علمی در تولید موفق و اقتصادی  محصولات کشاورزی تأکید و تصریح شد که تجربه نشان داده است که کشاورزانی موفق هستند که با مشاوره با کارشناسان خبره در این بخش، مشتاقانه به دنبال استفاده از تکنیک های جدید در جهت افزایش راندمان استفاده از آب، خاک و سایر نهاده‌های تولید می‌باشند.

در ادامه بازدید از مزارع کشت نشایی چغندر با روش آبیاری نواری بازدید شد و مشکلات، مزایا و معایب این روش موردبحث و تبادل‌نظر قرار گرفت. مزارع ذرت علوفه‌ای و استفاده از تکنیک‌های به‌روز شده در خصوص کاشت و آبیاری این محصول نیز موردتوجه قرار گرفت. همچنین بازدید از سایت گلخانه‌های صنعتی شهرستان که به تولید انواع گل‌های زینتی و صیفی‌جات در شرایط کنترل‌شده می‌پردازند، از دیگر بخش‌های این بازدید بود.

در این مجموعه که با تلاش و پشتیبانی مسئولین و مشارکت فارغ‌التحصیلان دانشگاهی احداث‌شده، فعالیت‌های خوبی در حال انجام است. باوجوداین به دلیل تلاطم‌های قیمتی در بازار و برخی مشکلات دیگر نیاز به ساماندهی تولید و عرضه محصولات این مجموعه احساس می‌شود. در این راستا تأکید شد که از طریق اخذ نظرات و مشاوره با همکاران محترم گروه اقتصاد دانشکده کشاورزی می‌توان برنامه جامع و پایداری برای این سایت طراحی و اجرا نمود. در ادامه از مزرعه 32 هکتاری مکانیزه آقای عسکری بازدید به عمل آمد. در این مزرعه از سیستم آبیاری سنترپیوت و کشاورزی بدون شخم با رعایت کشاورزی حفاظتی برای حدود 10 سال استفاده‌شده است. این مزرعه به‌عنوان یکی از نمونه‌های موفق مدیریت مزرعه در سطح شهرستان مطرح می‌باشد. باوجوداین مشکلاتی نظیر کنترل آفات و علف‌های هرز و ناهمگنی خاک مزرعه و در مواردی بد سبزی و ضعیف بودن گیاهچه های ذرت توسط این کشاورز محترم مطرح شد و مقرر شد توسط اساتید دانشکده بررسی شود. همچنین طغیان نوعی آفت در بقایای کلزای ایشان از مواردی بود که نیاز به بررسی بیشتر داشت.

در کنار بخش کشاورزی، بخش دام‌پروری در نیشابور نیز از اهمیت و جایگاه بسیار مهمی در سطح شهرستان و حتی استان خراسان رضوی برخوردار است. وجود گاوداری‌ها و مرغداری‌های صنعتی متعدد گواهی بر این موضوع است. در این شهرستان، 12 واحد گاوداری صنعتی، 110 واحد گاوداری نیمه‌صنعتی پرواری، 89 واحد گاوداری صنعتی شیری اصیل و 70 واحد گاوداری نیمه‌صنعتی شیری دو رگ مشغول فعالیت هستند که سالانه در حدود 134 هزار تن شیر تولید می‌گردد. افزون بر این، 11 واحد پرواربندی گوسفند صنعتی در این بخش قرار می‌گیرند. همچنین، 85 واحد پرواربندی صنعتی گوسفند و بز فعالیت دارد. در بخش پرورش مرغ گوشتی، 350 واحد و در بخش پرورش مرغ تخم‌گذار 17 واحد فعال هستند. در همین راستا از گاوداری دشت که یکی از باسابقه‌ترین و بزرگ‌ترین گاوداری‌های سطح شهرستان نیشابور می‌باشد (با بیش از 40 سال سابقه کار) بازدید به عمل آمد. مسائلی نظیر نوسانات قیمت ارز که مشکلاتی را درزمینهٔ واردات اسپرم و محصولات وارداتی ایجاد کرده است از عمده مسائل این واحد گاوداری بود. بخش اعظم ذرت علوفه‌ای برای تهیه سیلو در مزرعه متعلق  به همین کشت و صنعت تولید می‌گردد.

لازم به ذکر است که کل سطح زیر کشت اراضی زراعی، باغی و آیش این شهرستان، در حدود 135 هزار هکتار است که از این مقدار 102 هزار هکتار آن به کشت محصولات زراعی عمده‌ای مانند سیب‌زمینی، پیاز، گوجه‌فرنگی، انواع سبزی و گیاهان علوفه‌ای نظیر یونجه، شبدر، ذرت و محصولات دیگری همچون زیرا، هندوانه، خاکشیر و به‌طورکلی 42 محصول اختصاص‌یافته است. شهرستان نیشابور سالانه در حدود 445 هزار تن تولیدات زراعی دارد. محصولات باغی نیز از سطحی در حدود 12 هزار هکتار به‌صورت دیم و آبی با تنوع 32 نوع محصول به دست می‌آید؛ که عمده‌ترین این محصولات: انار، انجیر، هلو، سیب، گلابی، گیلاس و دیگر میوه‌ها مانند عناب، توت، گل و گیاه زینتی، زعفران، بادام، گردو و فندق هست که درمجموع در حدود 52 هزار تن در سال می‌رسد. در مقایسه با کل محصولات تولیدی استان که 80 نوع هست، در بیست محصول شهرستان نیشابور رتبه‌های اول تا سوم تولید استان را دارا است.

اخبار دانشکده