دوشنبه 23 مهر1397
به منظور آشنايي با وضعيت كشاورزي شهرستان چناران، هياتي مركب از رئيس و تعدادي از اعضاء هيئت علمي و متخصصين دانشكده كشاورزي و پژوهشكده علوم گياهي (آقايان دكتر نظامي، دكترداوري، دكترنباتي و مهندس اسكوئيان) از واحدهاي كشاورزي اين شهرستان بازديد كردند.
در بازديد مذكور، با برخي از مسئولان و دستاندركاران كشاورزي در خصوص تنوع محصولات، آفات و بيماريها، بهبودكشاورزي در منطقه و انتظارات و خواسته هاي كشاورزان به گفتگو و تبادل نظر پرداخته شد وهيات اعزامي ضمن معرفي توانمنديها و قابليتهاي علمي و تخصصي دانشگاه آمادگي خود را براي راهنمايي و همراهي با كشاورزان منطقه اعلام نمودند.
ميانگين توليد گندم در شهرستان چناران مناسب است. دراين راستا برداشت گندم با عملكرد بيش از10تن در هكتار توسط كشاورزان پيشرو و عملكرد بين 7-5 تن در هكتار توسط برخي از كشاورزان ديگر قابل توجه مي باشد. در مواجه حضوري با كشاورزان خرده مالك روستاي شترپا نياز به حمايت جهت اجراي سيستم آبياري تحت فشار و استخرآب بشدت احساس شد و شايسته است مشابه با حمايتهايي كه از برخي كشاورزان خرده مالك جهت احياي قنوات در دامنه كوههاي بينالود توسط مهندسان بسيج سازندگي و آستان قدس رضوي به خوبي انجام شده و جاي تقدير دارد، از اين كشاورزان نيز حمايتهاي بيشتري صورت پذيرد. همچنين مشكلات روستائيان درخصوص پرورش و توليد دام سبك مورد بررسي قرار گرفت. اين روستا داراي بيش از 3000 دام سبك ميباشد و مقرر شدكه با مشاورههاي علمي و عملي متخصصان علوم دامي دانشكده كشاورزي نسبت به كاهش مشكلات آنها اقدام شود. نكته قابل توجه در اين بخش تاكيد روستائيان بر ماندن در روستا و توليد محصولات كشاورزي بود، با وجود اين مهاجرت به شهر را به دليل كافي نبودن امكانات و كمبود درآمد خود اجتناب ناپذير مي دانستند.
وجود گل جاليز در مزارع گوجه فرنگي نيز از جمله مواردي است كه كشاورزان را دچار مشكل مي كند. مطالعات متعددي بر روي اين انگل در دانشكده كشاورزي انجام شده و لازم است كه تحقيقات كاربردي جهت رفع اين مشكل بصورت متمركز اجرا شود. علاوه براين رعايت تاريخ كاشت و مديريت زراعي مناسب گوجه فرنگي جهت پرهيز از برخورد با سرماي زودرس پاييزه ضروري ميباشد. وقوع سرماهاي بين 5-1 درجه سانتي گراد در اواسط مهر ماه سبب بروز خسارت شديد به مزارع گوجه اي شد كه با تاخير كشت شده بودند و متاسفانه كشاورزان را با ضرر و زيان مواجه ساخت.
كاربرد نيتروژن آلي از جمله مواردي است كه در سالهاي اخير مورد توجه قرار گرفته و در يكي از باغات گلابي اين شهرستان توسط يكي از شركتهاي فناوري دانشگاه فردوسي مشهد به صورت پايلوت در حال اجرا است. همچنين استفاده از عناصر كم نياز و كودهاي توليدي شركت مذكور در احياء و بهبود اين باغ مؤثر بوده است. وجود آفت سِنك در بقاياي محصول كلزا و سمپاشي جهت كنترل آنها، منجر به بروز مشكل در استفاده از بقاياي مذكور در تغذيه دام ميشود و از اين رو لازم است كه اين آفت به روشهاي ديگري كنترل شود. بيماري آتشك نيز از جمله بيماريهايي است كه به درختان گلابي منطقه آسيب فراواني مي زند و لذا ضروري است كه اين مهم مورد توجه قرار داشته باشد.