دوشنبه 20 خرداد 1398

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد سخنرانی علمی با عنوان:
Challenges and potentials for rural-urban transformation: an agro-ecological perspective
چالشها و فرصتها در دگرگونی جوامع شهری-روستایی از دیدگاه اگرواکولوژیکی توسط پروفسور بویکریت (Prof. Buerkert) استاد و پژوهشگر برجسته از دانشگاه کاسل آلمان، در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
دانشکده کشاورزی در روز شنبه 18 خردادماه 98، میزبان پروفسور بویکریت (Prof. Buerkert) استاد و پژوهشگر برجسته از دانشگاه کاسل آلمان بود. این پژوهشگر مهمان، سخنرانی خود را در محل آمفیتئاتر ساختمان تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی ایراد کرد. در این سخنرانی اعضاء هیئترئیسه، جمعی از مدیران گروههای آموزشی و اعضاء هیئتعلمی، دانشجویان و محققان علاقهمند درزمینهٔ مسائل کشاورزی و زیستمحیطی حضور داشتند.
این محقق آلمانی در سخنرانی خود، ضمن ابراز مسرت از حضور در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، از اینکه به زبان پارسی تسلط ندارد تا یا مخاطبان خود گفتگو کند اظهار تأسف کرد. این پژوهشگر برجسته ضمن معرفی و تشریح نظام جاری دانشگاهی و آموزش عالی کشور آلمان، به زمینههای مناسب و موجود پیش رو برای تبادلات علمی، بهویژه تبادل استاد، دانشجو و مراودات تحقیقاتی و علمی اشاره کرد و از تمایل دانشگاه کاسل آلمان برای ایجاد و استمرار این ارتباطات خبر داد.
پروفسور بویکریت افزود: مهاجرت روستائیان به شهرها در اکثر کشورهای درحالتوسعه وجود داشته است و دلیل اصلی این مهاجرت، فقدان شرایط مطلوب در روستاها و جستجوی شرایط مناسبتر در شهرها بوده است. از دیدگاه وی، دلایلی نظیر تغییرات آب و هوائی نظیر خشکسالیهای مداوم و سیلابها که شرایط کشاورزی در روستاها را محدود و بیثبات کرده است، افزایش تولید گازهای گلخانهای مانند CO2 در اثر کشاورزی مدرن و متمرکز که باعث گرم شدن کره زمین و تشدید تغییرات اقلیمی و جوی شده است، مدیریتهای نامناسب اراضی کشاورزی که منجر به فرسایش خاک و از بین رفتن منابع کشاورزی شده و تضعیف تدریجی مواد مغذی خاک که منجر به کاهش تولیداتی نظیر گندم، برنج و ذرت شده است از دلایل اصلی این پدیده هستند. سخنران ادامه داد: تغییر الگوی غذائی مردم و افزایش مصرف گوشت خود از عوامل تشدید مهاجرت بهحساب میآید. زیرا معمولاً تولید پروتئین حیوانی بهاندازه کافی برای تمام مردم در کشورهای درحالتوسعه میسر نیست و واردات بیقاعده این محصولات از سایر کشورها شکل خواهد گرفت. واردات به مفهوم از دست رفتن بخش کشاورزی در مناطق روستایی است. همچنین عدم وجود امنیت در روستاها از دیگر دلایل مهاجرت و سکونت در شهرها و یا حاشیهنشینی است.
این استاد دانشگاه کاسل آلمان یادآور شد با مهاجرت به شهرها، کشاورزی متراکم نظیر گلخانه و مزارع تولید سبزیجات و محصولات باغی نیز به داخل شهرها منتقلشده و بخشی از مایحتاج شهر را تأمین میکند. او همچنین گفت: امروزه دسترسی به تکنولوژیهای متداول، مانند تلفنهای هوشمند، اختصاص سود بیشتر به کشاورزان را موجب گردیده است. بااینوجود توسعه شهرها منجر به کاهش مزارع حاصلخیز شده و تا سال 2020 این کاهش به 4/2 درصد خواهد رسید. به اعتقاد سخنران، وجود باغات و مزارع متراکم در داخل شهرها، به دلیل عدم وجود حشرات برای گردهافشانی، یک رفتار غیراصولی است، علاوه بر اینکه معماری شهر نیز باید بهدقت رصد شود تا به این نقصان دامن نزند.