ارتباط تنگاتنگ بین غذا و سلامتی بر کسی پوشیده نیست. دنیای مدرن امروزی به دنبال راهکارهایی است تا با درک بهتر این رابطه بتواند با تغذیه ای مناسب علاوه بر تأمین نیازمندی های اولیه بدن، سلامت و افزایش طول عمر مصرف کننده را نیز تضمین نماید. بنابراین در حال حاضر توجه بسیاری از دانشمندان علم مواد غذایی معطوف به غذاهایی است که ضمن تأمین سلامتی، اهداف خاصی را نيز دنبال نماید. اين دسته از تركيبات و مواد غذايي به نام "غذاهاي سلامتيبخش " شناخته ميشوند. با توجه به پيشينه ذهني خوب از محصولات لبني، کاربرد اين افزودنيها در صنايع لبني رو به گسترش است.
عناوين سرفصل هاي انتخاب شده براي تدوين کتاب حاضر، از مطرح ترين کتب
در زمينه محصولات سلامتي بخش برگرفته شده است؛ مهمترين اين كتب عبارتند از:
Functional dairy products و Handbook of functional dairy products . همچنين به منظور گردآوري و تدوين اين كتاب، از جديدترين منابع علمي و مقالات منتشر شده نيز استفاده شده است.
صنعت غذا از صنايع بزرگ جهاني بوده و از تجارتهاي بزرگ جهاني در آمده است. سرعت رشد اين صنعت آنقدر زياد است كه با توجه به جمعيت جهان گامهاي رشد خود را سريع تركرده است. پيشرفت هايي كه در تمام زمينههاي كشاورزي در جهان وجود داشته به هيچ عنوان به سطح رشد اين صنعت نميرسد. مصرف مواد غذايي توسط مردم جهان نه تنها بايد از لحاظ اطمينان مناسب باشد، بلكه بايد كيفيت، مناسب بودن و همچنين سلامت كلي نيز مناسب باشد.بيشتر عملياتهاي فرآيندي، يك مسير از مواد اوليه تا محصول نهايي را طي ميكند و همگي از نظر كمي، به تخصصي مهندسي احتياج دارد تا يك موازنه موفق جهت ايجاد كيفيت مناسب و بهبود امنيت غذايي و مدت زمان ماندگاري داشته باشيم.مهندسي صنايع غذايي شامل تمام اصول مهندسي كلاسيك شامل ترموديناميك، جريان سيالات و موازنه جرم و انرژي است به علاوه فرآيندهاي بيولوژيكي، و فيزيكوشيميايي و علم مواد نيز در اين مهندسي شركت دارند. درك مهندسي كه در فرآيندهاي غذايي ما شركت ميكند در رشد اين صنعت حياتي است و در آموزش علوم غذايي نه تنها در مقاطع كارشناسي، بلكه در مقاطع تحصيلات تكميلي لازم است كه اين مبحث حتماً وجود داشته باشد.
کتاب "زيستفناوری کاربردی در صنايع غذايي" مشتمل بر سه بخش "بيوشيمی تخمير، ميکروبيولوژی تخمير و برخی از مهمترين فراوردههای زيستفناوری در صنايع غذايي" میباشد که با نگاهی تازه و کاربردی به مفاهيم مطرح شده میتواند مورد استفاده دانشجويان، محققان و به طور کلی متوليان امر فرآوری مواد غذايي قرار گيرد. در بخش نخست اين کتاب، بيوشيمی تخمير به منظور درک عميقتر فرايندهای تخميری مورد بررسی قرار میگيرد. از ديدگاه بيوشيمي، تخمير نوعي فرايند توليد انرژي محسوب میشود كه در آن تركيبات آلي به عنوان دهنده و گيرندة الكترون عمل ميكنند. در بخش دوم، مهمترين اصول ميکروبيولوژی حاکم بر تخمير بهعنوان زيربنای زيستفناوری ميکروبی ارائه میگردد. از ديدگاه ميكروبيولوژي صنعتي نيز واژه تخمير براي مقادير زيادي از سلولها كه تحت شرايط هوازي و بيهوازي درون فرمانتور يا بيوراكتور رشد كردهاند به كار ميرود. در مجموع دو بخش ابتدايي کتاب، خواننده را قادر خواهد ساخت تا سرفصلهای ارائه شده در بخش سوم را با نگاه عميقتری مطالعه نمايد. در بخش سوم، ضمن بازنگري و خلاصه کردن فرايندهاي توليد بعضی از متداولترين فراوردههاي بيوتکنولوژي مواد غذايي، برخي از ويژگيهاي تغذيهاي اين نوع غذاها و پيشرفتهايي که در توليد آنها به وجود آمده به صورت شفاف بيان شده است.
تالیف: جان مائورر، ترجمه: سید علی مرتضوی-فریده طباطبایی یزدی-علیرضا صادقی-الهام رنجبر امانی، تاریخ نشر: پاییز 1389
اين کتاب، فناوريهاي تشخيصي مبتني بر واکنش زنجيرهای پليمراز را به منظور شناسايي عوامل ميکروبی بيماریزا و مولد فساد در مواد غذايي به زيستشناسان غير مولکولي، معرفي خواهد نمود. در مجموع و بر پايه مباحث مطرح شده در اين کتاب، خواننده قادر خواهد بود: اصول حاکم بر انواع روشهایPCR نظيرPCR زمان واقعی را درک نمايد، مباني دخيل در طراحي، بهينهسازي و بهکارگيریPCR را به منظور استفاده در آزمايشگاه ميکروبيولوژي مواد غذايي بداند، نتايج حاصل را تفسير کند، محدوديتها و تواناييهايPCR را بشناسد و اصول بنيادي فناوري نوپای ريزپردازندهها و کابردهاي بالقوه آن را در ميکروبيولوژي مواد غذايي بداند. اين کتاب، آخرين يافتهها در زمينهPCR، همچنين آزمونهاي مبتني بر ريزپردازندهها و کاربرد آنها را در زمينه تشخيص عوامل بيماريزای باکتريايي، پرتوزوآيي و ويروسي مواد غذايي براي خواننده فراهم میآورد.
این کتاب مشتمل بر مقدمه، فرآوری حداقل مواد غذایی با روش های حرارتی، فرآوری حداقل مواد غذایی با روش های غیرحرارتی، بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده، بسته بندی فعال و هوشمند، نگه دارنده های طبیعی مواد غذایی، مفهوم هاردل، معیارهای ایمنی برای مواد غذایی حداقل فرآوری شده، فرآوری حداقل در عمل: میوه ها و سبزی های تازه، فرآوری حداقل در عمل: مواد غذایی دریایی و فرآوری حداقل در آینده: يكپارچگي در زنجيره عرضه می باشد.